Hoppa till huvudinnehållet

Färre båtplatser vid Duse gästhamn – bryggan ska säljas

Publicerad:
Innan och efter flytbryggan gick sönder och bojar samt bommar tagits bort. Nu väntar bryggan på sin nya ägare.
Innan och efter flytbryggan gick sönder och bojar samt bommar tagits bort. Nu väntar bryggan på sin nya ägare. Foto: Diana Dragic

Trots att det är soligt och varmt ekar det just den här dagen tomt ute vid Duse uddes gästhamn. Sedan en tid tillbaka är en av bryggorna trasig och avstängd, och y-bommarna som håller båtarna på plats är bortplockade.

– Det känns som att de inte vill ha några båtturister, säger en båtresenär till ST.

Duse udde är ett populärt turistmål i Säffle. Framför allt tar man emot många campinggäster, men visst stannar det även regelbundet till båtar vid udden för strandhäng eller en bit mat. För ett par år sedan var det inga problem att lägga till vid gästhamnen, men idag är det inte lika gästvänligt längre.

En person som hört av sig till ST berättar att det inte gick att lägga till vid flytbryggan för några veckor sedan då bojar och y-bommar låg under vattnet. Liknande ska det ha sett ut även förra året, berättar personen.

I nuläget är både bojar och bommar bortplockade, eftersom bryggan, där båtar tidigare kunde lägga till, numera är avstängd på grund av skaderisk.

Bryggan gick sönder i vintras och nu är den avstängd på grund av skaderisk.
Bryggan gick sönder i vintras och nu är den avstängd på grund av skaderisk. Foto: Diana Dragic

”Ser förjäkligt ut”

Den båtresenär som har kontaktat ST, tycker att gästhamnen vid Duse borde rustas upp om man vill locka båtresenärer att lägga till där.

– Det är bra att de har tagit bort bojarna och det, men det ser ju förjäkligt ut.

För att lägga till vid gästhamnen är det nu knytplatser längs med den pålade bryggan som gäller. Men då måste man ställa sig med långsidan intill kanten för att båtarna inte ska slå i varandra, vilket innebär att det får plats mycket färre båtar än tidigare.

– Det stod sex båtar där under helgen och då var det fullt. Sen stod det fler på kö och väntande på att få komma in. Det känns som att de inte vill ha några båtturister, säger personen.

Att det är svårt att lägga till vid gästhamnen kan alltså vara en faktor som påverkar antalet besökare till Duse, men också Fyren. Personen som hört av sig till ST berättar att hen skulle lägga till för en bit mat.

– Vi tänkte strunta i det först men lade till där ändå.

Sedan flytbryggan är avstängd kan man nu endast lägga till vid den pålade bryggan.
Sedan flytbryggan är avstängd kan man nu endast lägga till vid den pålade bryggan. Foto: Diana Dragic

Prioriteras inte

Kritiken mot gästhamnen är något som First Camp känner till sedan tidigare. Bryggorna ägs av Säffle kommun, men arrenderas av campingen som enligt avtal också har underhållsansvar. Men att förenkla för båtresenärer att lägga till vid gästhamnen är dyrt, och prioriteras därför inte.

– Det vore roligt om det gick att utveckla gästhamnen, men det kräver stora investeringar, säger Jessica Kleimert, destinationschef för First Camp Duse udde.

Under vintern har bryggan dessutom fått stora skador, och eftersom First Camp inte vill rusta upp den har Säffle kommun valt att sälja bryggan, berättar Carl-Henrik Johansson, fastighetsstrateg vid Säffle kommun.

– Vi har valt att avyttra den via Klaravik – en avtalad auktionsfirma som vi har knutit till oss för att avyttra lösöre som vi äger på rätt och riktigt sätt.

”Ser ingen användning”

I dagsläget planeras det alltså finns inga åtgärder för att göra det enklare att lägga till vid gästhamnen. En diskussion fördes mellan First Camp och kommunen innan beslut om försäljning togs.

– I upplägget mellan kommunen och First Camp, ligger underhållsansvar på hyresgästen och detta ses som underhåll. Vi har tagit fram ett förslag på hur man skulle kunna återställa bryggan, men de har återkopplat att de inte ser någon användning av den i sin verksamhet. Samtidigt vill de ha bort den på grund av att den är trasig och då har vi valt att hantera det på detta sättet, avslutar Carl-Henrik Johansson.

Artikeltaggar

BåtarDuse UddeSäffleSäffle kommunSamhälleTrafikTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.