Hoppa till huvudinnehållet

”Har inte gjorts besparingar på barnomsorg på obekväm arbetstid”

Publicerad:
Barn-och utbildningsnämnden svarar på insändarna om nattis. Genrebild.
Barn-och utbildningsnämnden svarar på insändarna om nattis. Genrebild. Foto: Markus Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändarna om nattis

Varför vill kommunen skära ned på nattis när behovet är så stort?

Kommuner ska sträva efter att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid om det finns behov. Det är ingen lagstadgad verksamhet. Vi är mycket glada och stolta över att Säffle kommun erbjuder denna möjlighet, det är långt ifrån alla kommuner som gör det.

Barn- och utbildningsnämnden har antagit nya regler för barnomsorg på obekväm arbetstid. Dessa innebär att vi under hösten kommer att ha stängt var tredje helg. Barn- och utbildningsnämnden har inte gjort några besparingar för förskola och barnomsorg på obekväm arbetstid. Det har satsats på förstärkning av personal på förskolan och nämnden är mån om att ha kvar barnomsorg på obekväm arbetstid för att möjliggöra för kommunens invånare att kunna arbeta.

Vidare svar gällande skolan

Stora besparingar har gjorts utifrån anpassningar av verksamheter samt antalet barn/elever. Särskilt speciallärare och elevassistenter har blivit färre. Dock ska vi vara stolta över att vi har en väldigt stor andel behöriga lärare och att våra elevgrupper ligger under rikssnittet i storlek. Nämnden har hela tiden prioriterat de minsta barnen och att vi är rädda om våra duktiga lärare i klassrummen. Nämnden vill satsa på lågstadiet genom att utöka antalet speciallärare inom ram, när det blir möjligt utifrån budget och att det finns utbildade speciallärare.

Till sist så stämmer det att förvaltningen behöver nya lokaler utifrån den service vi ska tillhandahålla våra kommuninnevånare. Flera enheter ska samlokaliseras och det finns samordningsvinster i detta. Nämnden är positiva till nya lokaler, men det ska samtidigt inte innebära någon ökning i hyreskostnader.

Jenni Gunnberg, utvecklingschef förskolan

Thomas Jarlhamre, ordförande barn- och utbildningsnämnden

Ylva Winther, skolchef

Artikeltaggar

BarnomsorgFörskolorLärareNämnderPolitikSäffleThomas JarlhamreVård och omsorgYlva Winther