Hoppa till huvudinnehållet

Medelhavskällarens nya ägare satsar på quiz, temakvällar och trubadurer

Publicerad:
Rosa Kazimova och Azer Kazimov satsade på restaurang i Säffle.
Rosa Kazimova och Azer Kazimov satsade på restaurang i Säffle. Foto: Emma Alegod Bruce

De valde att satsa på Säffle, trots att staden var helt främmande. Ett erbjudande som kändes helt rätt resulterade i att restaurangen fick nya ägare. Planerna är stora och det första eventet sker i redan på fredag, då blir det trubadurkväll.

Rosa Kazimova och hennes man Azer Kazimov äger Medelhavskällaren, tidigare Bistroe 45 och innan det Afrodite. I början av maj startade de igång restaurangen. Familjen har sedan de kom till Sverige för åtta år sedan bott i Göteborg, att det blev just Säffle är helt och hållet en slump.

Under en period var det, som bekant, svårt att få tag i passtider. Rosa och Azer lyckades få en tid i Åmål för att förnya sina pass. När de ändå var där passade de på att äta mat på en restaurang, där fick de nys om att det fanns en restaurang till salu i Säffle. Ingen av dem hade varit i Säffle tidigare, men kände båda två att det här var något för dem.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna vara ifrån Göteborg men Säffle är inte som andra ställen. Det är musik, ljud och liv på kvällen. Det är annorlunda på ett positivt sätt, förklarar Rosa.

Alltid älskat mat

Idag så är Rosa i Säffle varje helg, medans veckodagarna oftast spenderas i Göteborg på andra uppdrag. Då blir det Azer som håller ställningarna på Medelhavskällaren. Under sommaren kommer hon vara här varje dag.

Att hon hamnade i restaurangbranschen är däremot ingen slump. Sen hon var åtta år gammal har hon lagat mat, även om den är något bättre nu förklarar hon skämtsamt. Det hon gillar mest är att testa sig fram för att hitta det perfekta receptet, vare sig det är mat, efterrätter eller drinkar. När hon utbildade sig så blev det först inom bageri och konditori, men ganska snabbt kände hon att det inte var tillräckligt så hon utbildade sig också inom storkök. Därefter har det blivit flera mindre kurser för att komplettera kunskaperna.

– Om jag är glad, ledsen eller har problem så går jag till köket. Där kan jag glömma och fokusera på maten. Få undersöka nytt, berättar Rosa.

 • Att stå i baren är en av tjusningarna med jobbet enligt Rosa.
  Att stå i baren är en av tjusningarna med jobbet enligt Rosa. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Till lunchen serveras det nybakt bröd.
  Till lunchen serveras det nybakt bröd. Foto: Emma Alegod Bruce

Mat från grunden

På Medelhavskällaren har man valt att fokusera på europeisk mat, men det finns stor variation då Rosa vill att alla ska hitta något som faller i smaken. En annan sak som är viktigt är att laga maten från grunden, allt från sås till picklad lök.

Menyn kommer också vara säsongsbunden, vissa rätter är stående men det justeras efter årstid. Det blir varorna som styr vad som återfinns på menyn. Två av Rosas favoritbakverk är en honungstårta och jordgubbscheesecake, två efterrätter det ligger mycket tanke bakom. Den första beskriver hon gör sig bättre på hösten och kommer dyka upp i september medan den andra är typiskt för sommaren med färska jordgubbar.

Jordgubbscheesecaken är en av Rosas specialiteter.
Jordgubbscheesecaken är en av Rosas specialiteter. Foto: Emma Alegod Bruce

Planer framöver

För framtiden finns det flera planer på hur verksamheten ska utvecklas. Lokalen som sträcker sig genom nästan hela huset planeras att delas upp för att kunna fokusera på restaurang i ena delen och café i andra halvan. Sedan det köptes har uppfräschning av kök och möbler gjorts.

Sen är tanken att det ska bli fler evenemang. Redan imorgon sker det första. Det blir trubadurkväll med trubaduren Kristian Metvhen. Tanken finns också om att ordna quizkvällar och temakvällar. Temakvällar då det bjuds på mat från andra länder, bland annat kaukasisk mat då det är Rosas bakgrund.

Känna sig som hemma

Önskan Rosa har är att restaurangen ska kännas familjär. Då det är ett familjebolag vill hon att det ska kännas som alla är en familj när de kommer hit.

– Jag ser dem inte som mina kunder, hos mig är de gäster. Alla ska känna sig som hemma här, säger Rosa.

– Alla är varmt välkomna, fyller Azer i från rummet bredvid.

Att känna sig välkomnad är av stor vikt. Det var en känsla hon fick när hon flyttade till Sverige. Hon berättar att hon aldrig någonsin ångrat beslutet att flytta hit. När de stod i valet och kvalet fanns det olika alternativ, men hon är glad att det inte blev något annat.

– Svenskt folk har mycket empati. Det tar lite tid men när de släppt någon nära förstår de så bra. De lyssnar och har förståelse för vad jag har varit med om i livet. Det finns de som flyttar hit och är besvikna men man ska se det positiva. Om det finns hundra positiva saker, varför ska jag man hålla fast vid den enda negativa, avslutar Rosa.

 • Medelhavskällarens uteservering ger plats åt många gäster.
  Medelhavskällarens uteservering ger plats åt många gäster. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Rosa Kazimova och Azer Kazimov satsade på restaurang i Säffle.
  Rosa Kazimova och Azer Kazimov satsade på restaurang i Säffle. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Rosa Kazimova och Azer Kazimov beskriver varandra som motpoler. En anledning till att de jobbar så bra ihop.
  Rosa Kazimova och Azer Kazimov beskriver varandra som motpoler. En anledning till att de jobbar så bra ihop. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

HandelMat och dryckRestaurangerSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.