Hoppa till huvudinnehållet

Säfflepolitiker på plats i Almedalen: ”Har en skyldighet gentemot väljarna”

Publicerad:
Från vänster: Nina Andersson, Lotta Björklund från Karlstad, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall och Hanna Andersson från Eda.
Från vänster: Nina Andersson, Lotta Björklund från Karlstad, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall och Hanna Andersson från Eda. Foto: Privat

I måndags anlände Nina Andersson (M) till Almedalsveckan tillsammans med den moderata regiongruppen. För ST berättar hon om stämningen i Almedalen och vad hon tar med sig tillbaka hem till politiken i Säffle.

Hur är stämningen där?

– Stämningen är bra. Det är otroligt mycket människor från världens alla hörn och ämnena är vitt spridda. Det är många smågrupper med partier här som man aldrig hört talas som, som marknadsför sig. Det är fantastiskt!

Finns det något som antyder om den hemska händelsen som inträffade under förra årets Almedalsvecka?

– Ja men det gör det. De som är här reflekterar mycket över det som hände och igår när statsministers höll tal så hölls en kort stunds tystnad för att hedra minnet av Ing-Marie Wieselgren. Sen är det väldigt mycket poliser och säkerhetsvakter på plats överallt. Det märks att det är ett stort pådrag men å andra sidan känns det tryggt för man vet ju aldrig, säger Nina och berättar om en obehaglig händelse som hon själv var med om tidigare under veckan:

– Vi satt och lyssnade på socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall när hon pratade om barns rättigheter. Då kommer det plötsligt en kille in och börjar skrika att socialtjänsten stjäl barn. Polisen fick bort honom ganska fort, men det var väldigt obehagligt. Nu gick det bra och personen hade inget vapen, men man förstår ju hur snabbt det kan gå.

Är du och dina kollegor en del av något evenemang eller där för att lyssna?

– Fredrik håller i en del seminarium utifrån regionfrågorna, men jag är här för att lyssna, se och lära och ta med mig erfarenheterna tillbaka till Säffle. Även som kommunpolitiker tycker jag att man har en skyldighet gentemot väljarna – att vi ser till att hämta in ny kunskap och fortbilda oss. Jag är inte arvoderad när jag är här utan har tagit en semestervecka från mitt jobb för att göra det här och bli en bättre politiker för både kommunen och regionen.

Vilka frågor är hetast i Almedalen i år?

– Det har så klart varit mycket samtal kring säkerhet och försvaret i år med tanke på Nato-anslutningen. Inflationen och hur vi löser ekonomin är också ett stort ämne. Jag har varit på många seminarium om kommuners och regioners ekonomi och hur vi ska hantera det som händer nu. Det finns många olika lösningar på olika problem så det gäller att plocka de russin som passar sin kommun och region.

Vad tycker du har varit mest intressant hittills och vad ser du mest fram emot under veckan?

– Ja tycker att SKR har varit väldigt intressant att lyssna på. De har pratat om kommuners ekonomi och att det nu i kristider är extra viktigt att inte skära ned i olika verksamheter utan fortsätta med underhåll för att inte hamna i skuld. Sen har jag lyssnat mycket på hur näringslivet kan påverka det brottsförebyggande arbetet. Det är frågor som jag brinner för.

– Ett annat spännande ämne är kommunal kollektivtrafik. Där har jag fått höra flera smarta lösningar för landsbygden och då har faktiskt X-linjen i Säffle kommit upp som ett exempel på en modern och bra lösning. Det är väldigt roligt!

Vad hoppas du få med dig efter veckans slut?

– Dels massa nya kunskaper. Eftersom man som politiker inte får någon formell utbildning så är det här ett sätt att hämta in kunskaper som man sen kan omsätta hemma. Dels är det viktigt med ett kontaktnät och att lära känna människor utanför den egna sfären, som man kan ringa och fråga saker eller diskutera med för att få nya idéer och lösningar på problem.

Artikeltaggar

AlmedalenCamilla Waltersson GrönvallEkonomiModeraternaNatoNina AnderssonPolitikSäffleSamhälleUtbildning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.