Hoppa till huvudinnehållet

Dags för sommarlovsschack på biblioteket

Publicerad:
Från vänster Björn Wiklund, Caroline Goldstein samt Mats Wall är redo för att starta Sommarlovsschack under fyra tisdagar i juli
Från vänster Björn Wiklund, Caroline Goldstein samt Mats Wall är redo för att starta Sommarlovsschack under fyra tisdagar i juli Foto: Kjell Olsson

”After school” är en populär verksamhet vid Säffle bibliotek. Redan för fem år sedan startade detta initiativ och det har varit bra intresse. Främst har det varit pyssel som barnen ägnat sig åt, men nu har schackpjäserna kommit fram.

Det har varit främst mellanstadiebarn som tittat in på onsdagar under en och en halv timme för att bland annat pyssla och utforska den nyligen renoverade barnavdelningen på översta våningen. Det har i snitt varit runt 15-talet barn under vårens ”After School”.

– Men barnen började få nog av pysslandet och då kom schackpjäserna fram, säger Caroline Goldstein, anställd vid biblioteket i Säffle. Kanske var det minnen från tidigare skolschack som poppat upp?

– Båda mina pojkar spelade schack i skolan och samma sak gäller för Eva Andersson, en annan på biblioteket, sade Caroline.

– När barnen började fråga efter regler med mera så insåg vi att vi behövde hjälp, och då kontaktades Säffle Schackklubb.

Många barn har sett inbjudan till Schackskolan, säger Angelika Nyhlén vid receptionen på barnavdelningen på Säffle bibliotek
Många barn har sett inbjudan till Schackskolan, säger Angelika Nyhlén vid receptionen på barnavdelningen på Säffle bibliotek Foto: Kjell Olsson

Schackintresse på bibblan

Även Carin Wernberger från biblioteket var inblandad i saken. Vid ett planeringsmöte lyftes frågan om det intresse man mött för schack och nu är man beredd att pröva aktiviteten lite mera allvarligt.

– Vi blev väldigt glada över intresset och naturligtvis nappade vi på inviten, säger Mats Wall, ungdomsansvarig, i Säffle Schackklubb.

Även Björn Wiklund, som för mer än tjugo år sedan startade Schackfyran inom skolan, tände på idén.

– Före pandemin hade vi ett tiotal yngre, under pandemin endast fem, men idag hela tjugotvå, säger Mats förnöjt. Lite av en schackboom alltså!

Det kommer att bli sommarlovsschack och schackskola under fyra tisdagar i juli; den 4, 11, 18 och 27 juli. Under två timmar på eftermiddagen går det bra att titta in för att både spela och lära sig reglerna.

– Schack är en sport där man både måste koncentrera sig, hålla tyst och respektera regler och motståndare, förklarar Björn Wiklund. Lite social träning alltså!

Mig lurar du inte, säger Björn Wiklund vid ett svarsdrag
Mig lurar du inte, säger Björn Wiklund vid ett svarsdrag Foto: Kjell Olsson

Hoppas på Schackfyran

Allt är gratis och det har köpts in både bräden och klockor.

– Det går att skaffa fram mer grejer om det skulle behövas, säger Mats Wall.

– Vi har märkt en ökning i deltagandet vid våra barnaktiviteter och det kan ju både vara en effekt efter pandemin samt att det är lite ekonomiskt ansträngande tider, funderar Caroline.

Mats berättar även att det kan komma en ny vår för den mycket populära skolaktiviteten Schackfyran som lite snopet fick avbrytas våren 2022. Jan Sundberg har under tiotalet år ideellt rest runt bland skolorna och inspirerat fjärdeklassare.

Kanske blåser nya vindar nu?

– Vi tar en sak i taget och nu är det främst tisdagar i juli månad som vi hoppas skall locka barn till Säffle stadsbibliotek och schackens förtrollande värld, skojar Mats Wall och Björn Wiklund instämmer.

Artikeltaggar

SäffleSchackSpel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.