Hoppa till huvudinnehållet

Oscar Magnusson inför Allsång på Skansen: ”Klassisk mark för Sven-Ingvars”

Publicerad:
Oscar Magnusson och Pernilla Wahlgren tidigare i år när årets artister till "Allsång på Skansen" presenterades.
Oscar Magnusson och Pernilla Wahlgren tidigare i år när årets artister till "Allsång på Skansen" presenterades. Foto: Helene Wigren

Det är bråda tider för det värmländska veteranbandet Sven-Ingvars.

Sommarturnén är i full gång och nu väntar medverkan i Pernilla Wahlgrens ”Allsång på Skansen”. Dessutom har gruppen just annonserat sex spelningar på hemmaplan och har ett nytt album klart.

SVT:s långkörare ”Allsång på Skansen” är tillbaka med Pernilla Wahlgren som ny programledare. I veckans avsnitt gästas hon av Sven-Ingvars, Hooja och Zara Larsson.

– Sollidens scen på Skansen är klassisk mark för Sven-Ingvars, berättar Oscar Magnusson.

Här har bandet spelat otaliga gånger, långt innan programmet började sändas med Bosse Larsson 1979.

– Det har varit ”vanliga” gig genom åren också, inte bara allsångskonserter. Det finns en folkpark-feeling på stället som känns bekant för oss.

Senast Sven-Ingvars medverkade i ”Allsång på Skansen” var 2019. 2011 sjöng Sven-Erik Magnusson ett bejublat medley med några av gruppens klassiker och några år dessförinnan – 2006 – hade bandet med sig Kenny Bräck i programmet.

– Vad vi ska spela för låtar den här gången är inte riktigt bestämt än, fortsätter Oscar Magnusson och nämner de två senaste singlarna – ”Hjärtats röst” och ”En tidig sommarmorgon” som tänkbara kandidater.

– Allsången är ju också ett program där publiken ska känna igen låtarna, så vi kan inte bara spela nytt. Blir nog lite av varje. Vi har alltid en tanke om att ha en doft av igår, nutid och hint om framtiden. Vi kör ett genrep innan programmet och ser vart det landar.

Hooja och Oscar Magnusson inför ”Allsång på Skansen”.
Hooja och Oscar Magnusson inför ”Allsång på Skansen”. Foto: Helene Wigren

”Måste det bli något med Taube”

Om Sven-Ingvars är veteraner i sammanhanget är de norrländska kollegorna i Hooja tvättäkta rookies.

– Det är två ödmjuka killar som får vara med om något som händer väldigt få, menar Oscar Magnusson.

– De har fått kliva in i en cirkus och är tacksamma för det. De insuper stunden och njuter av det på ett bra sätt, för de vet att den där karusellen kan sluta snurra väldigt snabbt.

När Oscar Magnusson ombeds lista några personliga allsångsfavoriter nämner han Olle Adolphson och Cornelis Vreeswijk.

– Jag är en vis-människa i grunden. Men om jag bara får välja en låt måste det bli något med Taube. Han är väl urfadern i sammanhanget. Ska man ta något tidlöst, med en text som berör så är ”Änglamark” svårslagen.

Oscar Magnusson på Sollidens scen tidigare i år när årets artister till "Allsång på Skansen" presenterades.
Oscar Magnusson på Sollidens scen tidigare i år när årets artister till "Allsång på Skansen" presenterades. Foto: Helene Wigren

”Jag är faktiskt förvånad”

Efter turnépremiären i Orsa häromdagen har Sven-Ingvars spelat i bland annat Uppsala och Sundsvall. Bandet reser kors och tvärs i landet i sommar – på fredag gästar de Liseberg och sedan går färden mot bland annat Furuvik och Borgholm. Turnerandet fortsätter under hösten för att sedan ta vid återigen på vårkanten. I mars gör bandet sex spelningar på Scalateatern i Karlstad.

– Folk undrade varför vi inte spelar i Värmland vare sig i sommar eller höst. Vi ville ha flera datum i ett sjok och det var först i mars vi fick till det. Det blir en förlängning av höstturnén, det ska vara intima konserter som går under vinjetten ”Personligt”.

Ett nytt album ligger klart, det blir uppföljaren till ”Ingenting är som förut, allt är som vanligt” som släpptes 2019. När NWT når Oscar Magnusson har han just avslutat ett möte med skivbolaget. Vilken dag som helst nu fastställer de ett datum för albumreleasen, den enda pusselbiten som saknas är albumtiteln.

– Vi har spelat in i perioder, nu när vi fick höra alla låtar mixade och klara i ett svep känns det fantastiskt bra. Jag är faktiskt förvånad själv över hur bra det låter, fortsätter han med ett leende.

”Allsång på Skansen” sänds i SVT på tisdagar.

Artikeltaggar

AllsångÄnglamarkHoojaKändisarKonserterLisebergMusikNöje/KulturOscar MagnussonPernilla WahlgrenSkådespelareSkansenSollidenSpelningarSven-Bertil TaubeSven-IngvarsSVTTVUppsalaZara Larsson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.