Hoppa till huvudinnehållet

Vilken lördag med Kompisarna på Silvénska!

Publicerad:
Det blev publikrekord när Kompisarna spelade på årets första Sommarkafé på Silvénska villan.
Det blev publikrekord när Kompisarna spelade på årets första Sommarkafé på Silvénska villan. Foto: Kurt Karlsson

Ja, det kan man säga: vilken lördag det blev när Silvénska Villan hade sin sommarpremiär med sång, musik, konstutställning och hantverksutställning. Kompisarna stod för underhållning och det blev publikrekord.

Silvénska villans sommarkafé med uteservering hade också sin början med artister och det var inte vilka artister som helst vill jag lova: det var Kompisarna som kom och öppnade kaféet för sommarsäsongen. De är ju så kända och populära, så man vill nästan kalla dem för ”våra” Kompisar; en av orsakerna till det är ju att de har spelat för Silvénskas publik många gånger innan.

En riktig show

Spelat och spelat, när de är på scen är det inte bara musik, det är en hel show som man får ta del av: tack för den, pôjker! Publikmässigt blev det en stor succé: vi slog publikrekord då det kom över 150 gäster. Vilken glädje, det visar att vi är på gång!

Serveringspersonalen for som skållade råttor för att se till att det fanns kaffe, bröd och kakor. Borden och stolarna, de tog slut i ett tidigt stadium, men det fanns ju stenmurarna att sitta på och det gjorde man.

Lördagskaféerna är alltid välbesökta, men när man kan vara utomhus ryms ännu fler än vanligt.
Lördagskaféerna är alltid välbesökta, men när man kan vara utomhus ryms ännu fler än vanligt. Foto: Kurt Karlsson

Många gamla godingar

Frontfiguren i Kompisarna är ju Jörgen Nordmarker med sin, minst sagt, engagerande sång. När han kör igång, då händer det saker, men man ska inte glömma de andra i bandet: Martin Löfgren på gitarr, Markus Sillén som spelade bas, Magnus Liljeqvist batterist, samt Patrik Otter, klaviatur. Musiken de spelar är vittomfattande, eller vad sägs om spannet mellan Evert Taube och Elvis Presley? Det är både många år och många mil mellan bandets genrer. För att nämna ett axplock: Evert Taubes 17:e balladen skrevs 1924 och var helt olika alla andra sånger och ballader som han skrev. Lisa Nilssons Himlen runt hörnet, den skrevs av Mauro Scocco 1992 och blev en storsäljare för Lisa. Totta Näslunds Sex fot under både skrevs och framfördes vid hans fars begravning. Och man kan inte ha en musikunderhållning på Silvénska utan lite värmländskt - man är ju lokalpatriot - så här kommer Sven-Ingvars tolkning av Det var dans bort i vägen, med text av Gustaf Fröding. Men Elvis då? Jo, här kommer Moody Blue från 1977.

Samtidigt som Silvénskas lördagskafé startade, startade även Hantverkarna sin sommarmässa med 17 olika utställare. Man blir både förvånad och hänförd hur duktiga utställarna är. I galleriet hade Allis Lysne från Bengtsfors sin konstutställning där hon visade många fina marinmålningar och även andra motiv, som är lika vackra. Kaféunderhållningen fortsätter i ytterligare fem lördagar: nästa artist som kommer är Thomas Rimeika. Till dess - ha det så bra!

Kurt Karlsson

Artikeltaggar

ArtisterBengtsforsElvis PresleyEvert TaubeJörgen NordmarkerLisa NilssonMusikSångSven-IngvarsTotta NäslundVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.