Hoppa till huvudinnehållet

20:e Skördefesten blir ett kalas att minnas

Publicerad:
Profilen Wincent från TV4:s Farmen och Torpet kommer att hålla i en Farmen-inspirerad tävling på en av årets nya stationer.
Profilen Wincent från TV4:s Farmen och Torpet kommer att hålla i en Farmen-inspirerad tävling på en av årets nya stationer. Foto: Värmlandsnäs Skördefests ideella förening

Det är en festival för allt som har med skörd att göra, och inte minst skördar den folk - Skördefesten på Värmlandsnäs lockar varje år 15 000 - 20 000 besökare. I år är det 20-årsjubileum och ett extra påkostat program.

Det är 20:e gången som Värmlandsnäs Skördefest ideella förening bjuder in besökarna under första helgen i september, vilket i år innebär 2-3 september.

– Ryktet har spridit sig långt utanför kommunens och regionens gränser och numera reser folk långväga för att besöka vårt årliga arrangemang. Därför jobbar vi hårt för att varje år göra att dessa, våra besökare och vänner, känner sig riktigt, riktigt välkomna till Värmlandsnäs, Säffle och Värmland, säger Louise Eriksson, projektledare.

Fest för gom och öga

Under Skördefesten på Värmlandsnäs kan du besöka gårdar, matproducenter, kulturbyggnader och många andra typer av verksamhet på och kring Värmlandsnäs. Det är en möjlighet för hela bygden att visa upp sig och för besökaren att se, uppleva och inte minst smaka på vad som finns i trakten. Ett dignande utbud av lokalt producerad mat och hantverk dukas upp, och det kommer också att bjudas på olika sorters underhållning.

Skördefesten på Värmlandsnäs firar 20 år och det blir en påkostad upplaga med både nya inslag och element som alla vana besökare kommer att känna igen.
Skördefesten på Värmlandsnäs firar 20 år och det blir en påkostad upplaga med både nya inslag och element som alla vana besökare kommer att känna igen. Foto: Värmlandsnäs Skördefests ideella förening

Tävla som på tv

I år invigs en helt ny station, Björuds lada, under pompa och ståt. Det är en festlokal som kan hyras för bröllop och andra evenemang. Under själva Skördefesten i år sker dock ingen vigsel, men Hans Wincent - mer känd som bara Wincent - från tv-programmen Farmen och Torpet kommer att inviga lokalen med tävlingen Farmenspelen.

– Alla över 18 år kan vara med och anmälan görs på vår hemsida, säger Louise Eriksson.

Teater med mycket skratt och spex utlovas!
Teater med mycket skratt och spex utlovas! Foto: Värmlandsnäs Skördefests ideella förening

Möbler i ny skrud

Men det är inte bara Björuds lada som är nytt för i år. Ytterligare en ny station är Södra Skane gård och dess möbeltapetseringsverkstad. Passande nog infaller nationella tapetserardagen under samma helg som Skördefesten, och det kommer såklart att uppmärksammas där.

Återvändande deltagare är bland andra Källsbäck gård, Eskilsäters Bygdegård och Musikalisk salong på Hjelleskate Herrgård.

– Sist men absolut inte minst får Sagagården besök av amerikanare på fyra hjul. Här kommer även finnas ett swapmeet med både gamla och nya delar, säger Louise Eriksson.

Maja Thörner är konstnären bakom årets programblad.
Maja Thörner är konstnären bakom årets programblad. Foto: Värmlandsnäs Skördefests ideella förening

För barnen spelas under lördagen föreställningen Resor jag (aldrig) gjort med Jäders teater. Andra barnaktiviteter som kan vara särskilt intressanta för barn är hoppborg, tova med ull, olika häst-aktiviteter, vetebassängen och mycket mer.

Skördefesten har gjort sig känd inte minst för sitt fina programblad, som alltid görs av ett barn från trakten. I år är det 12-åriga Maja Thörner från Botilsäter som är designern bakom programbladet.

Artikeltaggar

FöreställningarHans WincentHantverkKulturNöje/KulturSäffleTeaterVärmlands länVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.