Hoppa till huvudinnehållet

Nypremiär av Fortets dag – fick besök av försvarsministern

Publicerad:
Salut av Åmåls Karoliner.
Salut av Åmåls Karoliner. Foto: Åke Ericsson

Under helgen var det dags att återinviga Fortets dag vid Sjöänd Skans, efter pandemiårens inställda evenemang. Det var ett hundratal besökare på plats, bland andra Sveriges försvarsminister, Pål Jonsson.

Det blev en riktigt lyckad dag, den första juli, vid Sjöänd Skans. Björn Wiklund och Finn Hjelmström, två Säfflebor med stort intresse för Fort 118 och dess historia, kunde tillsammans med övriga arrangörer pusta ut.

Ett hundratal personer mötte upp och som vanligt var det korum som inledde dagen. Prästen Maria Carlsson höll i korumet. Under dagen genomfördes sedan tre guidade rundvandringar bland skyddsrum och bunkrar och man kunde gå tipspromenad samt dricka kaffe eller saft med dopp. Sjöänd Skans är en av de ca 130 befästningsanläggningar som byggdes i Värmland kort efter att Tyskland hade invaderat Norge 1940.

 • Maria Carlsson ledde det inledande korumet.
  Maria Carlsson ledde det inledande korumet. Foto: Åke Ericsson
 • Försvarsminister Pål Jonsson gästade Fort 118 och gick även med på en guidad tur. Sonen fick hänga med runt i den spännande terrängen.
  Försvarsminister Pål Jonsson gästade Fort 118 och gick även med på en guidad tur. Sonen fick hänga med runt i den spännande terrängen. Foto: Kjell Olsson
 • Försvarsminister Pål Jonson i samspråk med några av Åmåls Karoliner.
  Försvarsminister Pål Jonson i samspråk med några av Åmåls Karoliner. Foto: Åke Ericsson
 • Prästen Maria Carlsson ledde det korum som alltid inleder Fort 118-dagen.
  Prästen Maria Carlsson ledde det korum som alltid inleder Fort 118-dagen. Foto: Finn Hjelmström
 • Owe Elvingsson förbereder salut med karolinernas 3-punds kanon.
  Owe Elvingsson förbereder salut med karolinernas 3-punds kanon. Foto: Åke Ericsson
 • 3-punds kanonen har en skottvidd på ca 500 meter.
  3-punds kanonen har en skottvidd på ca 500 meter. Foto: Åke Ericsson

Besök av försvarsministern

I arrangörsstaben blev man mycket glada över att försvarsminister Pål Jonsson dök upp och han både gick runt i området samt gick med på en tur som leddes av en guide.

– Han höll för övrigt ett invigningstal här för fyra år sedan så han är bekant med omgivningarna, säger Björn Wiklund.

Small rejält gjorde det när Åmåls Karoliner brassade av sin kanon. De åtta karolinerna med sina ståtliga uniformer är ett mycket populärt inslag vid Fortets dag.

När Finn Hjelmström tänkte till och ruskade om i de grå hjärncellerna dök det upp ett både spännande och skrämmande scenario.

– Just idag, den första juli, fanns det för åttio år sedan färdiga planer på att Hitler skulle starta ett anfall mot många delar av Sverige. Ett angrepp, med den 25 Pansardivisonen i spetsen, skulle ske från södra Norge mot Värmland, Karlstad och senare Karlskoga. Angreppet, med kodnamnet Polarfuchs, skulle starta den 1 juli 1943 kl 02.00, säger Finn och fortsätter:

– Ett par timmar före anfallet gav dock Hitler kontraorder och pansardivisionen omgrupperades för att sättas in först på västfronten och sedan östfronten. På den sistnämnda blev den utplånad. Originaldokumenten förstördes, men man har kunnat få fram uppgifter från generalmajor Rudolf Bamler, stabschef i tyska 21 armén i Norge som publicerade en artikel om saken.

Man kan ju ställa sig frågan hur livet i Värmland hade tett sig i dag, om inte Hitler i sista timmen hade ändrat planerna, utan låtit de tyska styrkorna marschera över gränsen in i Sverige.

Artikeltaggar

Adolf HitlerÅmåls KarolinerEvenemangFörsvarHistoriaNöje/KulturPål JonsonVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.