Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Att orientera i livet

Publicerad:
Kenneth Gagnero. Präst Svenska kyrkan Bro, Ny Huggenäs och Värmlandsnäs församling. Arkivbild.
Kenneth Gagnero. Präst Svenska kyrkan Bro, Ny Huggenäs och Värmlandsnäs församling. Arkivbild. Foto: Jenni Jansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I orientering har du tre saker som kan ge dig möjlighet att komma dit du avser. Du har kartan med stationerna och målet inritade, verkligheten att jämföra med och kompassen som ger dig riktningen.

Att orientera i livet kan vara något mer komplicerat.

För min del har jag ett antal gånger befunnit mig i situationer där jag behövt omvärdera och utveckla det jag är och vad jag håller på med. Ibland har det sammanfallit med de vanliga krisåldrarna 30, 40, 50, 51,52 osv 12 men ett antal gånger har det varit situationer eller mål jag inte uppnått.

Oftast har det uppstått genom att skillnaden mellan inbillade eller verkliga yttre förväntningar och krav och den inre bilden om vem jag är eller vill vara har blivit tydlig eller obekväm. Då har det blivit en brytpunkt där jag måste välja mellan kartans inritade stationer och mål, den verklighet jag befinner mig i och vart den inre kompassen (hjärtat) pekar.

Jag har märkt att om jag inte kan leva i den riktning som jag känner är mitt syfte kan jag bli odräglig för mig själv och andra. Missnöje, bitterhet och nedstämdhet kan också drabba när man blir fast i ett liv eller relationer man inte trivs med eller känner sig äkta i.

Jag tror att vi alla har ett inre syfte för våra liv, något som får vårt hjärta att brinna och våra ögon att glittra. Ibland tar det sig uttryck i ett arbete, hobby, intressen och så vidare.

Hur kan vi hitta syftet? Enkelt sett genom att börja lyssna inåt, vara beredd på förnyelse/ förändringar och släppa på överflödet av vanor och måsten. Bra att ha någon att bolla med under processen!

Apostladagen som söndagen 7/9 heter i kyrkoåret, handlar att bli sänd i enlighet med sitt syfte.

Var modig!

Kenneth Gagnero

Präst Svenska kyrkan Bro, Ny Huggenäs och Värmlandsnäs församling

Artikeltaggar

Etik och religionFörsamlingarKenneth GagneroSvenska kyrkan