Hoppa till huvudinnehållet

I spåren av Gustaf Kilander och hans släktingar

Publicerad:
Tjärnbråten är ett av få bevarade torpställen i bygden.
Tjärnbråten är ett av få bevarade torpställen i bygden. Foto: Carl-Johan Ivarsson

En sommardag 1909 samlades en grupp släktingar framför gården Myren eller Jeppemyren i Kärrholmen i Kila socken. Under Kilaveckan genomfördes en vandring i deras fotspår, med särskild fokus på en av de som är med på bilden, lantbrukaren och träsnidaren Gustaf Kilander.

Gustaf Kilander, som bodde på Framgården i Östra Skrufserud, var föremål för en utställning med hans alster i Kärrholmens bygdegård under Kilaveckan och under året har en studiecirkel om honom ägt rum. Anna-Karin Johansson i Sjöbyn hade letat fram den gamla bilden, fotograferad av Kilas egen bygdefotograf Karl E. Rud.

Som vanligt när det gäller Karl E. Ruds bilder så är bilden ytterst välkomponerad och en del i studiecirkeln, ledd av Per Johansson och Sune Fransson, har varit att identifiera alla inblandade. Ansikten och hur Rud låtit placera deltagarnas händer ger ledtrådar. En AI-genererad färgläggning av bilden som gjorts ger den en extra dimension. Johansson och Fransson var ciceroner vid vandringen med benägen hjälp av Nina Ståhlberg som bor på Framgården.

 Sittande från vänster: Stina Kajsa Johannesson Kilander, Herman Kilander med barnbarnen Evert och Folke, Karl Johannesson, Karl Kilander, Anders Petter Johannesson och Britta Kajsa (Betty) Jansdotter. Stående från vänster: Oskar och Anna Kilander med barnen Bertil och Hilda (i moderns famn), Anders Gustaf Lundberg, Stina Maja Kilander Lundberg, Hilda Lundberg, Augusta Jansdotter Kilander, Gustaf Kilander, Alma och Alfred Johansson samt Ragnar Johannesson, som följande år utvandrade till USA. Foto: Karl E. Rud.
Sittande från vänster: Stina Kajsa Johannesson Kilander, Herman Kilander med barnbarnen Evert och Folke, Karl Johannesson, Karl Kilander, Anders Petter Johannesson och Britta Kajsa (Betty) Jansdotter. Stående från vänster: Oskar och Anna Kilander med barnen Bertil och Hilda (i moderns famn), Anders Gustaf Lundberg, Stina Maja Kilander Lundberg, Hilda Lundberg, Augusta Jansdotter Kilander, Gustaf Kilander, Alma och Alfred Johansson samt Ragnar Johannesson, som följande år utvandrade till USA. Foto: Karl E. Rud. Foto: Carl-Johan Ivarsson

En torp- och gårdsvandring brukar vara en ständig programpunkt vid Kilaveckan. I år blev det en vandring bland kvarstående gårdar i Östra Skrufserud och Kärrholmen, och inte bland ruiner i skogen.

Omkring trettio deltagare, från 28 till 90 år gamla, samlades vid Kärrholmens bygdegård för att samåka till Östra Skrufserud där utgångspunkten togs vid gården Hagen. Vid vandringen till Myren regnade det ordentligt men det var ingenting som kunde stoppa vandrarna.

Det var vid Myren som den omtalade bilden togs och ägare var då Anders Petter Johannesson från Backa i Bro, som 1868 kom som dräng till gården Östbacken. Han befann sig i den ovanliga familjesituationen att ha sju styvbarn genom sitt första gifte och fem i sitt andra, men bara en enda biologisk dotter. Ett av styvbarnen var Per Johanssons farfar.

Nästa stopp på vandringen var Sandlycka som var ett förpantningstorp på Framgårdens mark och som upptogs 1896 av Karl Herman Kilander från Bro med maka Stina Kajsa Johannesdotter, som var tvillingsyster med Anders Petter. En av Hermans och Stina Kajsas barn var träsnidaren Gustaf Kilander.

Herman och Stina Kajsa bodde kvar på Sandlycka till början av 1920-talet, då stället avstyckades och blev en liten jordbruksfastighet. Idag har Sandlycka precis fått nya ägare, som hälsade på deltagarna.

Vandringen gick vidare till Tjärnbråten, ett av de få verkliga torpställen i bygden som finns kvar. Hit finns det dock bilväg. Det ligger naturskönt vid Skrufserudstjärnet och upptogs 1880 av Johannes Andersson med familj, som kom inflyttande från Spesslanda. Under 1900-talet har det använts som bostad för skogs- och sågverksarbetare och numera är det avstyckat till fritidshus.

Här blev det också tid för fikapaus.

 • Vandringen går mot Tjärnbråten i Östra Skrufserud.
  Vandringen går mot Tjärnbråten i Östra Skrufserud. Foto: Carl-Johan Ivarsson
 • Vandringsdeltagarna vid Tjärnbråten.
  Vandringsdeltagarna vid Tjärnbråten. Foto: Carl-Johan Ivarsson
 • Regnet kunde inte hindra bygdevandrarna. Per Johansson berättar och Dennis Gröning lyssnar intresserat.
  Regnet kunde inte hindra bygdevandrarna. Per Johansson berättar och Dennis Gröning lyssnar intresserat. Foto: Claes Åkerblom
 • Kring Östra Skrufserud finns ännu öppna marker.
  Kring Östra Skrufserud finns ännu öppna marker. Foto: Carl-Johan Ivarsson

Gården Östbacken är en av ursprungsgårdarna i Östra Skrufserud och det hit som Anders Petter Johannesson kom 1868. 1894 övertogs gården av Johan Jansson från Knöstad vars ättlingar idag bor på tre av gårdarna i Östra Skrufserud.

Vandringens sista stopp blev vid Framgården som 1890 inköptes av Anders Petter Johannessons bror Karl Johannesson. Denne bodde i Norge och gården brukades av Anders Petter. Senare såldes gården till syskonen i Kila och arrenderades av systersonen Gustaf Kilander. Efter att en tid ha ägts av Seffle Sågverks AB köpte Gustaf Kilander gården och bodde kvar där till sin död 1962. Gustaf gifte sig med den 20 år äldre Augusta Jansdotter och fick sonen Karl, som sorgligt nog avled 1920 efter att ha drabbats av spanska sjukan i samband med sin militärtjänstgöring.

Gustaf ägnade sig åt skapande verksamhet genom att snida i trä, både nyttoföremål och konst i form av träfigurer och snidade tavlor. En del av hans alster har hittat ända till Amerika men finns också i hem i bygden. En del av dessa visades i bygdegården. Han hade också ett stort intresse för trädgårdsodling och odlade själv det mesta han behövde av blommor och grönsaker.

En del av Gustaf Kilanders sniderier, utställda i bygdegården.
En del av Gustaf Kilanders sniderier, utställda i bygdegården. Foto: Carl-Johan Ivarsson

Gustaf sålde ägorna till granngården Hagen och blev något av en extra farfar för barnen på den gården. Han ville också vara kvar hemma och inte behöva flytta ”väst ôt”, alltså till ålderdomshemmet vid Kila kyrka.

Nina Ståhlberg visade Gustaf Kilanders namnteckning som finns bevarad på en stock i uthusen.

Vandringen gav en inblick i det släktnätverk som fanns i bygden för drygt 100 år sedan och flera av deltagarna hade släktband till de som fanns med på Karl E. Ruds gruppbild från 1909.

Artikeltaggar

KärrholmenKila kyrkaMänskligtNöje/KulturPer JohanssonRudSkogUSAUtställningarVandring

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.