Hoppa till huvudinnehållet

”Konsten ska väcka frågor snarare än ge svar”

Publicerad:
Ulf Berglund, kulturchef i Säffle kommun, har bott här sedan i mars och trivs som fisken i vattnet. ”Alla är så himla trevliga här - från grannarna man möter i tvättstugan till folk i kön i affären och alla jag träffar i jobbet”.
Ulf Berglund, kulturchef i Säffle kommun, har bott här sedan i mars och trivs som fisken i vattnet. ”Alla är så himla trevliga här - från grannarna man möter i tvättstugan till folk i kön i affären och alla jag träffar i jobbet”. Foto: Marina Drake

Den 15-årige Ulf Berglund såg ett öga skäras upp på storbildsskärm och hans syn på konst skulle för alltid vara förändrad. I dag är han 60 år och nytillsatt kulturchef i Säffle kommun.

– Kultur gör oss till del av något större än det vi själva är.

Det där om ögat känner kanske några läsare igen. Öppningsscenen till den surrealistiska kortfilmsklassikern Den andalusiska hunden (1929), av Luis Buñuel och Salvador Dalí. Den filmen valde David Bowie att spela upp från scenen i stället för att ha ett förband, när han uppträdde på Scandinavium 1976. Tonårige Ulf stod som slagen av blixten i publikhavet. Filmen väckte något som han inte riktigt kunde förklara. Kanske var det första gången som han blev påverkad på djupet av ett konstverk.

– Jag blev på sätt och vis chockad - och direkt jag kom hem fick jag kolla upp regissören.

Alltid och för alla

Att som 15-åring få gå på arenakonsert utan föräldrarna låter kanske inte självklart. Men för Ulf var det naturligt. Hans intresse för kultur, speciellt musik, visade sig tidigt, och uppmuntrades i hemmet.

– Min mamma, en progressiv kvinna, köpte alltid två biljetter när det var något hemma i Göteborg som kunde intressera mig, så att jag kunde ta med en kompis. Jag är väldigt tacksam för att jag fick de förutsättningarna. Musiken och konsten har alltid funnits runt mig i någon form.

På det sena 70-talet spelade Ulf i band och var en flitig musiker på Göteborgs punkscen. Allt under parollen ”har du något att säga, säg det från en scen” - och alla var där.

– Min inställning till kulturen formades nog där och har varit sådan sedan dess. Att alla röster ska få plats och att man inte behöver vara så skicklig för att vare sig utöva eller ta del av kultur. Den är för alla och helt avgörande för att skapa ett öppet och inkluderande samhälle.

På övervåningen till biblioteket har Ulf sitt kontor, och biblioteket är också ett av fyra huvudområden i hans jobb.
På övervåningen till biblioteket har Ulf sitt kontor, och biblioteket är också ett av fyra huvudområden i hans jobb. Foto: Marina Drake

Spindeln i nätet

Som kulturchef leder Ulf arbetet inom all kulturverksamhet i kommunen. Det omfattar Kulturskolan, Medis, Ungdomens hus och biblioteket.

– Jag sitter också med i ledningen av kommunen i helhet, och leder kultursamordnare som stödjer föreningslivet i deras arbete.

Visionär

Det finns ingen utbildning som gör en till kulturchef. För Ulfs del har vägen dit bestått av att alltid ägna sig åt kultur i någon form, samt kommunikation och PR. I unga vuxenlivet studerade han konst på Valands konstskola, och har även studerat på IHM, en handelsskola, i Göteborg.

– Jag hade en vision om att kunna kombinera konst med affärsutveckling, att liksom korsbefrukta dem. Det har jag haft väldigt kul med sedan dess, på olika sätt.

Bakom kulisserna

Ulf har bland annat jobbat som brand identity manager åt Ica, mask-och perukchef på Göteborgsoperan samt som marknadschef på Kulturhuset Spira i Jönköping. Där knöt han sina kanske första professionella band till kulturlivet i Värmland, genom en uppsättning av Les Misérables som gjordes i samarbete med Wermland Opera och spelades i Karlstad samt Jönköping.

– Det var en av de bättre musikaler jag sett - nästan i klass med Så som i himmelen på Säffleoperan. Jag hann se den allra sista föreställningen. Jag blev helt chockad av andelen entusiaster i den fantastiska ensemblen, och hur de verkligen höll publiken i sin hand.

Att arbeta i en liten kommun är viktigt för Ulf. ”Beslutsvägar går snabbare och det finns en annan närhet mellan olika aktörer”.
Att arbeta i en liten kommun är viktigt för Ulf. ”Beslutsvägar går snabbare och det finns en annan närhet mellan olika aktörer”. Foto: Marina Drake

Den lilla kommunens styrka

Ulfs senaste jobb var som just kulturchef i Ale kommun; ett jobb han haft i tre år när han genom en rekryteringskonsult blev tillfrågad om att utföra samma jobb i Säffle.

– Det som framför allt lockade mig är att kulturen är ett prioriterat område här, i politiken och hos invånarna. Det märks till exempel på Säffleoperan; det är för mig otroligt att man kan sätta upp sådana produktioner i en liten kommun. Det finns till och med en kulturnämnd här, vilket det verkligen inte gör överallt. Jag vet att jag vill jobba i en mindre kommun, där beslutsvägar går snabbare och det finns en annan närhet mellan olika aktörer. Sedan är Säffle en otroligt vacker liten stad och Värmland har ju ett fantastiskt kulturarv.

Vad tycker du kännetecknar kulturlivet i just Säffle?

– Vet du, när jag kom hit för första gången såg jag Vattentornet med en stor vepa som det stod ”KONST” på. Jag blev alldeles lycklig! En liten kommun som har skapat en konsthall i ett gammalt vattentorn. Jag tycker att det säger mycket om vilken inställning man har till kulturen, att det är en kommun som vågar testa och göra bra saker av de medel man har.

En demokratifråga

Att ha ett rikt och lättillgängligt kulturutbud för barn är lite extra mycket av en hjärtefråga för Ulf. För det är ju långt ifrån alla vars mammor har möjlighet att rutinmässigt köpa föreställningsbiljetter, eller kan stötta hemifrån när gnistan för kulturutövandet tänds. Under pandemin blev det smärtsamt tydligt vad olika förutsättningar barn har, till och med i ett välfärdsland som Sverige.

– I Ale ställde vi inte in, utan ställde om. Kulturskolans undervisning fick ske digitalt, men det var svårt. Ingen visste hur man gjorde, utan man fick testa sig fram. Men framför allt visade det hur olika förutsättningarna var i olika familjer. Vissa hade tillgång till rätt digital utrustning i hemmet och väldigt engagerade föräldrar - andra inte. Det gjorde mig ännu mer stärkt i min uppfattning om hur viktigt det är att kulturskolan verkligen görs tillgänglig för alla. Även de som inte vet att den finns.

En öppen och lättillgänglig kulturskola är en av Ulfs främsta hjärtefrågor för kulturen i Säffle. Bilden är från årets sommarshow på Medis.
En öppen och lättillgänglig kulturskola är en av Ulfs främsta hjärtefrågor för kulturen i Säffle. Bilden är från årets sommarshow på Medis. Foto: Marina Drake

Här kommer en förmodligen stor fråga: vad är egentligen kultur?

– Det är en svår fråga, men bra och rolig! Jag skulle säga att kultur är det som definierar oss människor. Det är en kraft som skänker oss fler perspektiv och gör oss till del av något större än det vi själva är. Det är också något som vi kan mötas i, som skapar relationer och gemenskap - det kände vi väl alla bristen av under pandemin.

Från Helen Sjöholm till EPA-dunk. Ulf har på kort tid sett en stor bredd av kulturevenemang i Säffle, och även deltagit i dem.

– Trafikens dag var ju en upplevelse! Då åkte jag själv med i kortegen, det var jätteroligt!

Finns det något som du tycker saknas i Säffles kulturliv idag?

– Nej, inget specifikt egentligen. Jag tycker att det finns både bredd och spets. Men man kan såklart alltid utveckla det mer. Man kan till exempel aldrig ha för många tillfällen där barn får skapa kultur. Får barn hitta sina kreativa uttryck är det något som de har glädje av hela livet. Det är mycket tack vare ett starkt föreningsliv som det är möjligt.

Ser du några möjliga hot mot kulturlivet i Säffle?

– Hade man fått önska vore det ju att engagemanget i just föreningar fylls på underifrån. De flesta föreningar säger ju samma sak, att det är ett problem med tillväxten den dag då den äldre generationen inte finns kvar.

Ulf Berglund lyfter Amanda Karlssons Vargfabriken som ett exempel på riktigt bra samtidskonst.
Ulf Berglund lyfter Amanda Karlssons Vargfabriken som ett exempel på riktigt bra samtidskonst. Foto: Lena Richardson

Ett omätbart värde

Kulturen är en ständigt debatterad fråga i det politiska klimatet. Hur mycket den får kosta, vilka evenemang som bör ges prio och inte minst ovan ställda fråga: vad som är kultur, eller kanske snarare betydande sådan. Det just nu omtalade projektet för riksdagen att ta fram en officiell svensk kulturkanon, ger Ulf inte mycket för.

– Vem kan bestämma den? Alla har sin egen kulturupplevelse - det är det som är poängen - och konsten har ett egenvärde som ingen politisk kulturkanon kan rå på. Jag ser det som att konsten ska väcka frågor snarare än ge svar.

Ett lokalt och aktuellt exempel på riktigt bra kultur - enligt kulturchefens egen lins - återfinns i redan nämnda vattentorn och Amanda Karlssons utställning Vargfabriken.

– Det är en av de bättre utställningar jag sett på länge. Förutom att den är snyggt genomförd rent visuellt är det ett genomtänkt arbete med flera dimensioner, och om en aktuell fråga. Det är verkligen ett samtidsverk, som lett till samtal. För att jag ska tycka att något är riktigt bra krävs en dimension bortom ”snyggt” och ”fult”, ”bra” och ”dåligt”. Det är bra konst - tycker jag personligen.

Ulf Berglund

Ålder: 60 år.

Yrke: Kulturchef i Säffle kommun.

Bor: I Säffle och i Göteborg.

Familj: Hustru och en 18-årig son.

Intressen: Musik, konst och motorcyklar.

Fem sommarfavoriter

En bra sommaraktivitet: Köra motorcykel! Och bada såklart. Läsa böcker i hängmattan är också rätt oslagbart.

Godaste glassen: Detta är ju en fråga man kan ligga sömnlös över, men det får bli Ananassplit. Den är bäst.

Lägger helst på grillen: Lammkebab.

Ett smultronställe: Öckerö.

Den somrigaste låten: Friday I’m in love med The Cure ger inte bara fredagskänsla, utan även sommarfeeling.

Artikeltaggar

Amanda KarlssonDavid BowieGöteborgHelen SjöholmIcaKonstKulturMusikNöje/KulturSäffleSäffleoperanSalvador DalíSommarsnacketThe CureUngdomens husVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.