Hoppa till huvudinnehållet

Läskbacken måste komma tillbaka

Publicerad:
Att folk pantar sina läskförpackningar av metall och plast är bra, men ännu bättre vore det om de klassiska glasflaskorna i back kom tillbaka. Det anser signaturen Back-o-rama.
Att folk pantar sina läskförpackningar av metall och plast är bra, men ännu bättre vore det om de klassiska glasflaskorna i back kom tillbaka. Det anser signaturen Back-o-rama. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Idag består dryckeskonsumtionen till största del av engångsförpackningar som återvinns. Men återvinning är en process med mycket svinn; därför består din PET-flaska med läsk bara av 50 procent återvunnen plast.

Det mer hållbara alternativet är återanvändning. De röda backarna för läsk eller öl med 33 cl-flaskor kommer många ihåg, liksom de blåa för 50 cl. Dessa flaskor tvättades och användes 40 gånger innan de gick till återvinning. Nu finns de bara undantagsvis i handeln eller på Systembolaget.

Det är hög tid att bryggerier och handlare tar tillbaka systemet för returglas. Visst, med standardiserade flaskor är det svårare att marknadsföra drycken med en speciell form på flaskan. Men då får man istället se till att göra kvalitetsdryck.

Det första steget mot engångsplasten är att backen kommer tillbaka på bred front!

Back-o-rama

Artikeltaggar

ÅtervinningBryggerierDryckerMat och dryckÖlSystembolaget