Hoppa till huvudinnehållet

Svante Anderssons nya miljonaffär – har köpt pärlan mitt i Vänern: ”Ska inget ändra”

Publicerad:
Stånguddens fyr på Lurö är såld.
Stånguddens fyr på Lurö är såld. Foto: Thomas Kühnel

Stånguddens fyr på Lurö är såld.

Köparen är entreprenören och miljardären Svante Andersson, som blev så betagen av platsen att han inte kunde motstå att lägga ett bud.

– Vi ska inte ändra på något, säger han.

Att fyren var på väg att säljas blev en nyhet i slutet av förra året.

Sjöfartsverket som stod som ägare till fastigheten hade planer på att lägga ut den till försäljning hos fastighetsmäklare med utgångspriset cirka 3,5 miljoner kronor.

Samtidigt kämpade Luröskärgårdens natur- och kulturförening med att försöka förmå Säffle eller Lidköpings kommun att köpa fyren för att sedan överlåta driften till föreningen.

Här skulle ett skärgårdsmuseum öppna, var en önskan.

Men ingen nappade på idén, något som bland annat föreningens medlem Johannes Henström tycker är sorgligt.

– Mycket beklagligt, anser han.

Med tanke på det kultur- och sjöhistoriska värde som fyren och fyrplatsen har så hade det funnits många vinster för kommunerna att göra genom att låta den bli tillgänglig för allmänheten, anser föreningen.

Miljardär

Istället såldes fyren på den öppna marknaden och köparen blev ingen mindre än Svante Andersson, miljardär och entreprenör från Vara.

Svante Andersson. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Svante Andersson. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

– Ja, det är jag som har köpt den, säger han när NLT ringer.

Han uppger att köpet har genomförts genom ett av hans bolag och att köpesumman för fyren hamnade på 5,6 miljoner kronor.

Hur kommer det sig att du och ditt bolag köper fyren?

– Grejen är den att vi sedan tidigare har Bjertorps slott och Kinnekulle ring. Vi ska bland annat göra en grej för samlarfordon i framtiden och då vill använda det som en unik möjlighet att komma ut till Stångudden. Man kan även använda det till ledningsgrupper för stora företag och för speciella möten.

Finns det värde för er att den gamla fyrvaktarbostaden förblir orörd?

– Absolut. Den är ett landmärke och ska vara som den är. Det ska vara en väldigt enkel miljö, vi ska inte ändra på något. Meningen är att det ska bli en speciell och annorlunda upplevelse för besökarna.

Han blev drabbad av den vackra naturen när han besökte Lurö och Stångudden inför köpet.

– Det är så fantastiskt där ute så det är helt galet. Jag var helt tagen när jag var där, utbrister han.

På ön finns sedan många år verksamhet i form av vandrarhem och sommarrestauranger genom Lurö gästhärbärge och krog samt Luröbåten och Luröbryggan restaurang och café. Regelbundna båtturer ordnas till Lurö från Ekenäs i Värmland.

– Det är jättetrevligt att detta finns, säger han.

Du ska inte själv använda fyren som sommarstuga?

– Det kan man ju använda den till också, men så är inte tanken. Själva så har vi hus på kusten.

Tillträde till fyren sker den 1 september.

Stenhaga invest

I våras blev Svante Andersson uppmärksammad medialt på grund av att hans bolag Stenhaga invest tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva 80 procent av Nevs fastigheter med tillhörande fabriksområde i Trollhättan.

Svante Andersson är även känd för att vara en stor bilentusiast och har en bilsamling på 560 bilar av mycket hög kvalitet. Hans bolag äger även två racingbanor, Kinnekulle Ring och Tierp Arena, Bilkompaniet i Tråvad, Västflyg, samt en mängd fastigheter.

Stenhaga Invest ägs till 100 procent av Svante Andersson och har cirka 70 bolag inom koncernen som är verksamma i totalt elva länder.

Stånguddens fyr

Fyrplatsen är 159 år gammal och ligger på Lurö mitt i Vänern. En fyr uppfördes 1863 och byggdes om 1905 till den huskropp som står och blickar ut mot Vänern i dag.

Fyren avbemannades 1992 och togs ur bruk 2020.

Fyrvaktartjänsten var något som gick i arv till son eller måg ända från första fyrvaktare fram tills idag.

Andreas Johannesson från Ormedalen blev den första fyrvaktaren på Lurö.

1956 tog Valter Andersson över som fyrvaktare. Han var gift med Ruth som var barnbarnsbarn till Andreas Johannesson.

1959 fick Lurö elström genom att en kabel drogs från Värmlandsnäs. Samma år byttes lågan i fyren ut mot en lampa och blev automatiserad. Men blev det strömavbrott slogs gasollågan på automatiskt.

Källa: Luröskärgårdens natur - och kulturförening

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKinnekulleLuröNevsSjöfartsverketStenhaga InvestVänern

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.