Hoppa till huvudinnehållet

Arla inleder samarbete med Säffleföretag: ”Att minska vår användning av plast är avgörande”

Publicerad:
Arla tar nytt steg på hållbarhetsresan – testar ny fiberbaserad kork på mjölkpaketen.
Arla tar nytt steg på hållbarhetsresan – testar ny fiberbaserad kork på mjölkpaketen. Foto: Patrik Fahlin

Mejerikooperativet Arla har gått ut med ett pressmeddelande; de inleder ett nytt samarbete med Säffleföretaget Blue Ocean Closures. Målet är att ta fram en kork av pappersfiber till mjölkpaketen. Om testerna faller väl ut kan fiberkorken minska Arlas användning av plast avsevärt - med mer än 500 ton per år.

Som ett led i Arlas strategi för hållbara förpackningar tar man nu tag i att försöka byta ut plastkorkarna. De står nu för drygt 20 procent av plasten i mjölkkartongerna. På de flesta av Arlas mjölkförpackningar används i dag korkar gjorda av förnybar plast - men nu vill man alltså ta det ett steg längre. Tillsammans med Säffleföretaget Blue Ocean Closures är målet att utveckla den första fiberbaserade korken i mejeriindustrin.

– Att förbättra våra förpackningar och minska vår användning av plast är avgörande både för oss som företag och för våra konsumenter. Nu ska vi testa hur fiberkorken klarar alla vardagliga påfrestningar som en mjölkkartong utsätts för, exempelvis transporter och olika typer av förvaring, skriver Victoria Olsson, hållbarhetschef för Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

”Bana väg för global förändring”

Säfflebaserade Blue Ocean Closures är världsledande inom fiberbaserade förslutningar. De har redan tagit flera viktiga steg inom hållbara förpackningar. Korken har en stomme tillverkad av FSC-certifierat fibermaterial, kombinerat med en tunn ytbeläggning, och är biobaserad, biologiskt nedbrytbar och kan återvinnas som pappersförpackning.

– Vi har nått en teknisk och ekonomisk punkt där fiberbaserade skruvkorkar kan etablera sig på marknaden för dryckespaket, och vi är glada över att arbeta med Arla, som agerar som en verklig föregångare för att skapa hållbara förpackningar. Med ökat fiberinnehåll kommer lösningen att öka återvinningsbarheten, med början i Skandinavien och bana väg för global förändring, säger Lars Sandberg, vd på Blue Ocean Closures, i pressmeddelandet.

ALPLA är delägare i Blue Ocean Closures och involverade i den tekniska utvecklingen.

– Som en del av ALPLA:s viktiga strategiska utveckling inom cirkulär ekonomi ser vi stor potential i samarbetet med Arla och Blue Ocean Closures, säger Christian Zmoelnig, företagets chef för forskning, utveckling och innovation, i pressmeddelandet.

Med finansiering från Arla är planen att utveckla en fullt fungerande prototyp och slutföra testerna i början av nästa år. Arla har mjölkkartonger på flera marknader, bland annat Sverige, Danmark och Nederländerna.

Arlas målsättningar för förpackningar

• 100 procent återvinningsbara förpackningar för Arlas egna varumärken år 2025

• 0 procent nytillverkad fossilbaserad plast i förpackningar för Arlas egna varumärken år 2030

Artikeltaggar

ArlaHållbarhetInnovationOcean Blue ClousuresSäffleTeknik och vetenskap

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.