Hoppa till huvudinnehållet

Drömmen om ett café gick i uppfyllelse

Publicerad:
Att få träffa människor och servera fika är något Elke ser mycket fram emot.
Att få träffa människor och servera fika är något Elke ser mycket fram emot. Foto: Emma Alegod Bruce

I Gunnerud, i svängen mot Dollarvägen, finns ett alldeles nyöppnat café. Det är familjen Heller-Zulka som öppnat ett sommarfik. Med en lyckad premiär i helgen så ser de fram emot sommaren.

Ett litet café i lantlig idyll öppnade i lördags. Ett café är en dröm som Elke Heller-Zulka haft mycket länge. Familjen som på vinterhalvåret bor i Tyskland, har i närmare trettio år spenderat sina somrar i Gunnerud på Värmlandsnäs. De köpte ett missionshus på tomten bredvid Elkes syster, sedan kom möjligheten att köpa huset bakom och så blev det.

Tidigare så har semestern i Sverige bara varit under semesterveckorna men nu har Elke och hennes man Rainer båda gått i pension vilket innebär att de spenderar en längre period i Sverige. Med all tid över så kände hon att det var dags att förverkliga den dröm hon så länge haft.

– Min syster hade tidigare ett café och då hjälpte jag henne ofta. Jag tyckte om det, att ha gäster och servera, men också att få baka fika. Det kommer från mina föräldrar, vi bodde i en gammal skola och varje sommar hade de gäster och min mamma älskade att baka, säger Elke Heller-Zulka.

Skänken är köpt i en antikaffär i Sverige. Den har hunnit med en tur till Tyskland innan Elke insåg att den passar bättre i cafét.
Skänken är köpt i en antikaffär i Sverige. Den har hunnit med en tur till Tyskland innan Elke insåg att den passar bättre i cafét. Foto: Emma Alegod Bruce

Muffins, tårtor och omas våfflor

Det lilla trädgårds caféet är precis vad det låter som. På familjens tomt står vad som förr var ett garage, det har nu fått sig ett rejält lyft. I taket sitter de gamla takbalkarna kvar och inredningen är noga utvald för att passa huset. Det är Rainer själv som renoverat och byggt disken speciellt för caféet. Även utemöblerna har han skapat från grunden. Det finns ett fåtal platser inomhus och desto fler utomhus.

På menyn hittas ett väl utvalt sortiment anpassat för att de flesta ska hitta något att äta. Äppelkaka, tårta, veganska muffins och omas våfflor med glass och hemmagjord sylt. Oma översätts till svenskans mormor eller farmor. De beskrivs som lite mjukare med mer smör och inte så mycket salt som de svenska våfflorna. Elke hoppas att de svenska gästerna inte blir besvikna över hennes våfflor, utan tycker de smakar gott.

– Jag testar mig fram. Har jag tid så provar jag lite nytt, både små kakor och tårta. Man kan använda olika saker, mascarpone eller kvarg och testa med olika frukter, berättar Elke.

Elkes bärkaka hittas i fikasortimentet.
Elkes bärkaka hittas i fikasortimentet. Foto: Emma Alegod Bruce

Fått bra hjälp

Drömmen har som sagt funnits länge, men det var för ungefär ett år sedan som planerna drog igång på riktigt. Något som visade sig vara lite krångligare än vad de räknat med.

– Det har varit komplicerat men det finns möjlighet och det löste sig ändå. Allt är online och man måste ha svenskt personnummer. I Tyskland är det fortfarande mycket kontant men så funkar det inte i Sverige till exempel. Nu väntar en spännande tid, säger Elke.

– Kommunen har varit väldigt hjälpande. Skatteverket med, fyller Linn Zulka, Elkes dotter, i.

En lyckad öppning

– Jag är glad att det börjar nu. Öppningen av caféet i lördags var en riktigt bra dag! säger Elke Heller-Zulka.

Det Lilla Trädgårdscaféet kommer vara öppet sex dagar i veckan. Hur länge de håller öppet är inte helt bestämt ännu, men i alla fall till skördefesten.

 • Elke och Rainer har spenderat sin semester i Sverige sedan många år tillbaka.
  Elke och Rainer har spenderat sin semester i Sverige sedan många år tillbaka. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Det Lilla Trädgårdscaféet finns i Gunnerud på Värmlandsnäs.
  Det Lilla Trädgårdscaféet finns i Gunnerud på Värmlandsnäs. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Rainer har ett intresse för träd och odling. På bilden syns ett träd som liknar lönnen.
  Rainer har ett intresse för träd och odling. På bilden syns ett träd som liknar lönnen. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Skylten är målad på en gammal bricka.
  Skylten är målad på en gammal bricka. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Linn, Elke och Rainer ser fram emot sommaren med cafét.
  Linn, Elke och Rainer ser fram emot sommaren med cafét. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

Kaffe och teMänskligtMat och dryckTrädgårdVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.