I Gunnerud, i svängen mot Dollarvägen, finns ett alldeles nyöppnat café. Det är familjen Heller-Zulka som öppnat ett sommarfik. Med en lyckad premiär i helgen så ser de fram emot sommaren.
Ett litet café i lantlig idyll öppnade i lördags. Ett café är en dröm som Elke Heller-Zulka haft mycket länge. Familjen som på vinterhalvåret bor i Tyskland, har i närmare trettio år spenderat sina somrar i Gunnerud på Värmlandsnäs. De köpte ett missionshus på tomten bredvid Elkes syster, sedan kom möjligheten att köpa huset bakom och så blev det.
Tidigare så har semestern i Sverige bara varit under semesterveckorna men nu har Elke och hennes man Rainer båda gått i pension vilket innebär att de spenderar en längre period i Sverige. Med all tid över så kände hon att det var dags att förverkliga den dröm hon så länge haft.
– Min syster hade tidigare ett café och då hjälpte jag henne ofta. Jag tyckte om det, att ha gäster och servera, men också att få baka fika. Det kommer från mina föräldrar, vi bodde i en gammal skola och varje sommar hade de gäster och min mamma älskade att baka, säger Elke Heller-Zulka.
Muffins, tårtor och omas våfflor
Det lilla trädgårds caféet är precis vad det låter som. På familjens tomt står vad som förr var ett garage, det har nu fått sig ett rejält lyft. I taket sitter de gamla takbalkarna kvar och inredningen är noga utvald för att passa huset. Det är Rainer själv som renoverat och byggt disken speciellt för caféet. Även utemöblerna har han skapat från grunden. Det finns ett fåtal platser inomhus och desto fler utomhus.
På menyn hittas ett väl utvalt sortiment anpassat för att de flesta ska hitta något att äta. Äppelkaka, tårta, veganska muffins och omas våfflor med glass och hemmagjord sylt. Oma översätts till svenskans mormor eller farmor. De beskrivs som lite mjukare med mer smör och inte så mycket salt som de svenska våfflorna. Elke hoppas att de svenska gästerna inte blir besvikna över hennes våfflor, utan tycker de smakar gott.
– Jag testar mig fram. Har jag tid så provar jag lite nytt, både små kakor och tårta. Man kan använda olika saker, mascarpone eller kvarg och testa med olika frukter, berättar Elke.
Fått bra hjälp
Drömmen har som sagt funnits länge, men det var för ungefär ett år sedan som planerna drog igång på riktigt. Något som visade sig vara lite krångligare än vad de räknat med.
– Det har varit komplicerat men det finns möjlighet och det löste sig ändå. Allt är online och man måste ha svenskt personnummer. I Tyskland är det fortfarande mycket kontant men så funkar det inte i Sverige till exempel. Nu väntar en spännande tid, säger Elke.
– Kommunen har varit väldigt hjälpande. Skatteverket med, fyller Linn Zulka, Elkes dotter, i.
En lyckad öppning
– Jag är glad att det börjar nu. Öppningen av caféet i lördags var en riktigt bra dag! säger Elke Heller-Zulka.
Det Lilla Trädgårdscaféet kommer vara öppet sex dagar i veckan. Hur länge de håller öppet är inte helt bestämt ännu, men i alla fall till skördefesten.