Det är inte bara vid jul och midsommar som leken Små grodorna praktiseras! Nej, även när Säffle Friidrottsklubb avslutade sin vårtermin var Små grodorna på tapeten. Då dock som ett inslag i sista träningsdosen inför ett sommaruppehåll. För femte året hade Säffle FIK förlagt sin våravslutning och sommarfest till Långserudsbygden.
Säffle FIK har idag ett hundra medlemmar och nästan hälften är aktiva utövare som tränar en till tre gånger i veckan och tävlar ofta.
– Vi har nog varit på cirka femton tävlingar under våren och det har varit från ett par stycken till tjugotalet deltagare från vår klubb, säger Mats P Olson.
Framgångsrik säsong
Det har varit allt från små lokala till regionala och nationella tävlingar. Senast var ett tiotal från SFIK med i Världsungdomspelen i Göteborg där det fanns totalt 3000 deltagare från ett trettiotal länder.
– Ett oförglömligt minne, säger Mats.
Det blev även två spjutguld hem till klubben genom systrarna Olsson. Det var ena sidan av tävlingsmyntet. Värmlandsserien fanns i den andra.
– Tyvärr försvann Värmlandsserien för oss mindre klubbar i samband med en omorganisation till större geografiska områden och då hamnade vi i ytterkant, konstaterar Mats.
Det betydde alldeles för långa avstånd och därmed tid och kostnader.
– Men vi hoppas serien kommer tillbaka för det var där som många fick pröva på, och det var betydligt enklare på många sätt, menar Mats.
Lite unikt är även att alla tränar samtidigt, oavsett om man är nybörjare eller tillhör Sveriges elit. Om man följer ungdomarnas utveckling så slås det massor av personliga rekord i samband med olika tävlingar och det kan ha flera orsaker. Dels bra träning men även hårdare motstånd, och framför allt bättre banor och anläggningar.
– Sporthälla håller tyvärr svag klass för friidrott och vi hade ju förhoppningar om ny arena vid Tegnér, men det verkar som dessa planer lagts på is, funderar Mats.
Trots den stora och fina aktiviteten så har klubben minskat en del i antal aktiva utövare.
– Liksom många andra föreningar tappade vi under pandemin, speciellt de som hade tänkt pröva på friidrott, säger Mats.
Man hoppas få tillbaka dessa nu när friidrotten är stark i Sverige med många toppar och lovande utövare. Diamond League, Finnkampen med mera står för dörren och många följer dessa evenemang på TV.
Varför avslutar man då säsongen i Långserud?
– Lite olika skäl, men bland annat finns en väl fungerande bagarstuga samt folk som kan bemanna den, säger Mats.
En sista hård träning
Innan de härliga pizzabitarna får ätas ska det dock tränas. Ett helt koppel med friidrottare beger sig iväg från Långseruds friskola i riktning mot Eldan och dess badplats. Innan det sköna doppet ska dock ett antal träningsmoment avklaras och där kommer bland annat Små grodorna in. Fem eller tre tuffa intervaller ”mot fel håll” längs vägen liksom många rörelse-och uppmärksamhetsövningar genomförs.
Till slut skymtar dock Eldans varma vatten och glädjen är stor när sista löpbiten är avklarad och man får hoppa i det varma vattnet. Hemtransport ordnas på ”lantligt sätt” av Christian Bäckström och Olle Danielsson.
Vid Långseruds hembygdsgård har bagarstugan länge varit i full aktivitet genom Helen Danielsson, Anna Malmqvist, Karin Bäckström, Stina Höök, Annika Olsson samt Helen Järpegård.
– Det har inte varit några problem att få hela denna vårfest att fungera, säger Helen Danielsson, ”gammal” Långserudsbo.
Efter träning och bad smakade det väldigt gott med massor av nybakad pizza med tillbehör.
Närmar sig 40 år
Totalt var det ett femtiotal aktiva, tränare, ledare och föräldrar som mött upp och det rådde en mycket god stämning. Klubben har sex ledare inom träningsverksamheten.
Klubben Säffle FIK bildades 1986 och förutom folk från Säfflebygden har man ett tiotal trogna från Åmål. Banor med mera vid Örnäs lades ned och då försvann möjligheterna till en friidrottssatsning i Åmål.
– Men vi är glada och nöjda över att de är hos oss, och ännu fler är välkomna, skrattar Mats P Olsson, i god kommungrannsämja.