Hoppa till huvudinnehållet

Frost mitt i juli på Esters café

Publicerad:
Annika Herlitz är musikalartisten som blev en disneyprinsessa när hon gjorde Frost-Elsas svenska röst. I morgon håller hon i en Frost-inspirerad show på Esters café. Arkivbild.
Annika Herlitz är musikalartisten som blev en disneyprinsessa när hon gjorde Frost-Elsas svenska röst. I morgon håller hon i en Frost-inspirerad show på Esters café. Arkivbild. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Disneyfilmen Frost, med svensk biopremiär i januari 2014, kan man med rätta kalla för en modern klassiker. På Esters café blir det allsång ur filmerna, ledd av ”Elsa” själv - musikalartisten Annika Herlitz - på torsdag.

– Jag lovar att det blir en ”disneybonanza”, säger hon.

Det är nu nio år sedan som den första Frost-filmen slog ner som en bomb, och den har aldrig lämnat folks medvetande. De flesta disneyfilmer brukar synas ”överallt” till nästa stora biofilm från bolaget går upp på vita duken, men Frost-febern verkar hålla i sig.

– Man ser ju fortfarande Frost i varje leksaksaffär och klädaffär. Det är väldigt häftigt!

Annika gjorde alltså huvudkaraktären Drottning Elsas röst i både tal och sång - mest känd är förstås filmens stora hit Slå dig fri (Let it go på originalspråk).

– Och nu har min äldsta dotter börjat tycka det är häftigt att det är mamma som gör Elsa. Tidigare tyckte hon nog att det var vardagsmat och inget speciellt med det, men nu när hennes kompisar och deras föräldrar kommenterar det börjar hon allt bli lite stolt.

Frost-febern verkar aldrig gå över. Nio år efter biopremiären finns Frost-leksaker i varje leksaksaffär. Genrebild.
Frost-febern verkar aldrig gå över. Nio år efter biopremiären finns Frost-leksaker i varje leksaksaffär. Genrebild. Foto: Mark Lennihan

Filmmusiken live

Annika är sedan flera år tillbaka en av många medverkande i showen Barnkalasfestivalen, med flera olika aktörer som tillsammans framför teater, musik och trolleri för barn. Nu befinner hon sig på egen turné med sin del av Barnkalasfestivalen, som är en sångkavalkad på temat Disney. Frostlåtarna har förstås huvudrollen på repertoaren.

– Det är inte så att jag spelar Elsa, utan jag är mig själv, men jag sjunger låtarna från Frost. Jag har faktiskt inte tröttnat på dem än. De är ju så bra! Det blir ju till 90 procent Frost, men en hel del annat också.

Hur var din relation till Disneys musik innan du själv blev en del av den?

– Ja, jag älskar ju Disney och dess musik. Det faller sig väl kanske naturligt om man är musikalartist; de flesta av oss har ju vuxit upp med Disneys filmer och de är ju faktiskt tecknade musikaler. Låtarna är ofta klassiska musikallåtar, med stora känslor och allt som hör till. Jag gråter fortfarande till alla disneyfilmer och det är fortfarande helt overkligt att vara del av dem.

På torsdag blir Esters café Säffles egna Disneyworld för en dag. Arkivbild.
På torsdag blir Esters café Säffles egna Disneyworld för en dag. Arkivbild. Foto: Peter Bäcker

Vad har du för favoriter bland Disneys hits - utöver din egen då?

– Haha, ja ”min egen”... Jag vänjer mig nog aldrig riktigt vid det! Men det finns ju många helt fantastiska låtar, som är det även utanför sina filmer. Vad jag kan nå ur Vaiana är en sån som jag tycker mycket om att sjunga. Färger i en vind ur Pocahontas är en otrolig låt, liksom Esmeraldas bön ur Ringaren i Notre Dame. När jag var liten älskade jag särskilt Den lilla sjöjungfrun, och de låtarna har ju dykt upp lite igen nu när det går en ny version på bio.

Förhoppningen är att många disneyfans i alla åldrar samlas i Långserud för att tillsammans njuta av musiken. I bästa fall blir det en rejäl allsångsstund.

– Folk får hemskt gärna sjunga med, dansa, ja även klä ut sig om de vill. Jag lovar att det blir en disneybonanza!

Ren i sikte?

Det brukar alltid dyka upp några små elsor och annor (Anna är Elsas lillasyster) på Annikas Frost-gigs, och så säkert även i Långserud. De manliga karaktärerna från filmen är desto ovanligare.

– Det hade ju varit underbart om det dök upp en liten Sven - renen - på Esters café!

Artikeltaggar

Annika HerlitzDisneyEsters caféFilmerLångserudMusikNöje/KulturPocahontasSäffleSångShowerWalt Disney World Resort

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.