Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du att bli lurad: ”Stöter på det lite för ofta”

Publicerad:
Tele2 ger tips på hur du undviker att bli lurad. Genrebild.
Tele2 ger tips på hur du undviker att bli lurad. Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen i Säffle har på kort tid fått in två anmälningar om äldre män som blivit lurade av sms som påstått sig komma från Tele2. Nu tipsar telekombolaget hur man kan undvika detta.

Smsbedrägerier är ett stort problem i branschen, skriver Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2.
Smsbedrägerier är ett stort problem i branschen, skriver Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2. Foto: FREDRIK_PERSSON

I början av veckan fick Säfflepolisen in två anmälningar från män i 80-årsåldern som hade fått sms som påstod sig komma från Tele2. Den ena mannen fattade misstankar och öppnade aldrig sms:et, medan den andra blev lurad på 86 000 kronor.

Detta är ett stort problem för telekombolagen, skriver Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2, i ett mejl till tidningen.

”Vi och andra operatörer i branschen stöter på det här lite för ofta. Tele2 avvärjer miljontals sms-bedrägerier varje år med hjälp av interna säkerhetssystem. Bara mellan januari-april 2023 så har vi blockerat 2,1 miljoner försök. Vi uppmanar alltid våra kunder att alltid vara försiktiga, oavsett vilken tid på året det är.”, skriver Fredrik Hallstan.

Fenomenet kallas smishing, och är ett sammansatt begrepp av sms och nätfiske, har enligt Fredrik Hallstan ökat lavinartat.

”De flesta av oss använder idag en smartphone och ett av de vanligaste användningsområdena är att skicka och ta emot sms. Det är alltså en mycket stor marknad för bedragare som vill åt dina uppgifter, och i slutändan dina pengar. De flesta av oss är idag medvetna om riskerna med att klicka på länkar som kommer till oss via tvivelaktiga e-postmeddelanden. Tyvärr är vi inte lika försiktiga när vi använder våra mobiler.”, skriver Fredrik Hallstan.

Så undviker du att bli lurad

Tänk efter en extra gång. Borde du få det här sms:et? Om du blir utsatt för ett bedrägeriförsök via sms och är kund hos oss, vidarebefordra det till kortnummer 777 så att vi som operatör får kunskap om det och kan uppdatera våra brandväggsfilter.

Leverans av paket? Om du inte förväntar dig en försändelse finns det ingen anledning att klicka på någon länk eller följa någon uppmaning. Ladda istället ner apparna från Play/Appstore som PostNord, UPS, DHL med flera tillhandahåller. Då kommer du att att kunna hantera dina försändelser direkt i apparna.

Var kritisk med alla kontakter som söker upp dig och om du är osäker ring tillbaka. Logga aldrig in via BankID

Håll dig informerad om hur kommunikationen ser ut kring exempelvis elstöd, vårdkontakter och myndighetsutskick. Sök och dubbelkolla fakta och information på relevant myndighets hemsida.

Prata med dina nära och kära: Om du blir uppmanad att swisha till en familjemedlem som har ”tappat sin telefon” och behöver betala en räkning. Ring och dubbelkolla!

Var försiktig vid alla signeringar/inloggningar med BankID, även när du själv initierar det. Ta för vana att alltid titta på texten för den tjänst som presenteras i BankID-appen. Denna text ska motsvara den tjänst du vill logga in med. Gör detta till en vana!

Artikeltaggar

AnmälningarApparBrott, lag och rättDHLSäffleSäfflepolisenTele2UPS

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.