Hoppa till huvudinnehållet

Anmälningar från allmänheten – ägare till ovårdad tomt får uppmaning

Publicerad:
Ägaren till ovårdad tomt får uppmaning från kommunen
Ägaren till ovårdad tomt får uppmaning från kommunen Foto: Carolina Schützer

Under miljö- och byggnadsnämndens senaste sammanträde hade man uppe ett ärende om en ovårdad tomt. Ägaren får nu uppmaning om att se över byggnader och tomt inom några månader, annars går nämnden vidare med vitesföreläggande.

Det var i början av juni som Miljö- och byggförvaltningen besökte fastigheten. Under besöket kunde man konstatera att det handlade om tre byggnader i dåligt skick, samt stora mängder ovårdad växtlighet.

Taktegel låg löst på taket och ett stort hål i fasaden sågs på den första byggnaden. Den var också täckt runtom med växtlighet ända inpå fasaden. Fasadputsen har släppt på stora ytor runt om den andra byggnaden. Även här finns det mängder med sly och trä som täcker fasaden. Den tredje byggnaden, som är en ekonomibyggnad, har skadat tak och fasad, då ett stort träd har rasat och ligger mot byggnaden.

Den ena har byggnaden har skadat tak och fasad, då ett stort träd har rasat och ligger mot byggnaden.
Den ena har byggnaden har skadat tak och fasad, då ett stort träd har rasat och ligger mot byggnaden. Foto: Carolina Schützer

Åtgärda eller riskera vite

Vid nämndmötet fastslog man att fastigheten har ett centralt och strategiskt läge, och det är mycket viktigt att byggnaden hålls i ett vårdat skick.

Miljö-och byggkontoret har vid ett flertal tillfällen fått in anmälningar från allmänheten om brister i fastighetens underhåll.

Enligt plan- och bygglagen ska en tomt ”hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.”

Enligt Miljö- och byggförvaltningens bedömning av förhållandena på platsen uppfyller inte tomten dessa krav och den behöver därför åtgärdas. Nämnden uppmanar nu fastighetsägaren att senast den 31 augusti åtgärda bristerna så att fastigheten hålls i ett vårdat skick. Om fastighetsägaren låter bli att vidta åtgärderna går nämnden vidare med vitesföreläggande.

Artikeltaggar

ÅtgärderBostad och byggenFastigheterMiljöNämnder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.