Hoppa till huvudinnehållet

Från sömnig småstad till dynamisk tillväxtkommun?

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nåddes av radionyheten på min väg genom Dalsland om att praktiska gymnasiet i Trollhättan inte kunde ge redan antagna elever plats på framförallt fordon/verkstads-programmet i höst.

Ett dollartecken tändes under min tunna frisyr, tänk om dessa elever kunde komma till Säffle och få sin utbildning här, tågresan är ändå bara en dryg timma hit. Skulle man sen vilja inackordera sig här under studietiden vore bostadsbristen inget som helst problem, bara en möjlighet som vi ser det, verkstadsindustrin i stan har säkert inget emot att utsocknes elever praktiserar hos dem heller.

Självklart finns det ett antal kommuner mellan Trollhättan och Säffle som också kan hjälpa till då platsbrist uppstår i de mellanstora växande kommunerna men det är ändå värt att jobba för. Körskolorna i Säffle är ju ett tydligt exempel på att det går att skapa starka varumärken även i små städer.

Säffle har en anrik historia inom motorindustrin ända sedan tändkulemotorns tid så kanske är det bara blåslampan som kommit bort på vägen. Tänk om vi kunde bli ett begrepp inom svensk gymnasieskola, ett motor- och industritekniskt centrum den yngsta och innovativaste helt enkelt. Det kräver naturligtvis att vi blir smalare och vassare och en betydligt alertare politisk vilja. I klarspråk färre men bättre gymnasieprogram.

Politiken tar aldrig semester, den bara byter miljö och format efter säsong så även om semestertider råder ska inte en driven politiker låta bra tillfällen rinna ut i sanden ofta är det dom små mötena som leder till dom största förändringarna.

Efter att ha studerat min sambo en längre tid har jag förstått vikten av att gå upp tidigt på morgonen även om det tar emot först. Det är helt enkelt väldigt svårt att ta igen den morgontiden på kvällen hur man än försöker. Jag tror detsamma gäller överallt, vill man verka dynamiskt som kommun kan man inte ta sovmorgon varje dag och hoppas på det bästa, man måste helt enkelt vara tidig på bollen och beredd att på att agera när läge uppstår.

Det råder inte brist på tjänstemän som jag ser det och vi har dessutom en klunga med kommunikatörer som förmedlar mellan allmänhet, tjänstepersoner, myndigheter och politiken. Kanske är det den där borttappade blåslampan allt handlar om.

Apropå blåslampa så har följande fråga framkommit från tändkuleföreningen i Säffle huruvida man skulle kunna placera deras största pjäs som ett fint kulturmonument någonstans i stan. Motorn är man beredd att bortskänka mot att den målas upp och placeras på ett värdigt fundament på något trivsamt ställe, bättre och prisvärdare konst är svårfunnet!

Njut av semestern medborgare men koppla inte bort alla sinnen, politiker och tjänstemän bör dessutom vara beredda på att ta en boll i farten emellanåt.

Stellan Herbertsson

Kristdemokraterna i Säffle

Artikeltaggar

GymnasieskolanKristdemokraternaPolitikSäffleSkola och utbildningUtbildning