Hoppa till huvudinnehållet

Paret Rundqvist håller öppen trädgård för elfte året i rad

Publicerad:
Vallmon har sått sig själv och dyker upp lite överallt i trädgården.
Vallmon har sått sig själv och dyker upp lite överallt i trädgården. Foto: Emma Alegod Bruce

För Eva och Åke Rundqvist blir det här elfte gången de är med i konceptet Öppen Trädgård. Trots det tycker hon att det är precis lika spännande som första gången.

Konceptet öppen trädgård kommer från tidningen Land. Runt om i Sverige öppnar 125 trädgårdar upp för allmänheten på söndag. Ett jättestort trädgårdskalas som anordnas för den 27:e gången. I Säffle kommer Eva och Åke Rundqvist i Mellbergerud och Linhagen gård strax innan Avelsäter att öppna upp för besökare.

Hemma hos Rundqvists

Huset de bor i var en knektbostad som gått i arv på Evas sida av släkten. När Eva och Åke köpte den 1985 så användes den som sommarstuga i tjugo år, innan de byggde om och bosatte sig permanent. När barnen flyttade ut så fanns det tid för annat och det blev trädgården. Under åren som gått har den bara blivit större.

I paret Rundqvist trädgård blommar det för fullt. Noga utvalt placerade växter blandas med med växter som valt att gro av egen vilja. Blommor, buskar, träd och grönsaker täcker marken. Något som Eva lägger stor vikt i är stora välfyllda rabatter, ingen gjord får synas.

En medelhavshörna med bland annat olivträd.
En medelhavshörna med bland annat olivträd. Foto: Emma Alegod Bruce

För att göra det enkelt för de besökare som kommer så finns det skyltat med vad som blomstrar. För de växter som återfinns i bibeln så har hon även hänvisat till det. En av de ovanligare växterna som finns är ett Mullbärsträd. Att det är ovanligt beror på att det egentligen inte borde växa i den här zonen av landet.

Trädgården är uppbyggd med passager och olika avdelningar. En rabatt med dahlior, där det under våren blommar tulpaner istället, trädgårdsland med bland annat sallad och broccoli. Intill ligger hönshuset med fyra höns och en tupp. På berget bakom huset växer kaktusar och alpväxter. Det finns även ett växthus med sammanhörande orangeri, här växer det aprikoser, persikor och fikon.

– Det är med både förtjusning och nervositet jag ser fram emot lördagen. Det är så kul att möta människor i från närområdet men även de som valt att åka en längre bit, som gör det till tradition att besöka oss. Nu hoppas jag bara på vädret, inte strålande sol men inte heller regn, säger Eva Rundqvist.

 • En fjäril bland timjan. I denna rabatt är det mycket liv.
  En fjäril bland timjan. I denna rabatt är det mycket liv. Foto: Emma Alegod Bruce
 • En dam är ett av många projekt paret gjort i trädgården.
  En dam är ett av många projekt paret gjort i trädgården. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Runt om i trädgården sitter skyltar med innehållsförteckning över rabatten.
  Runt om i trädgården sitter skyltar med innehållsförteckning över rabatten. Foto: Emma Alegod Bruce
 • I hönshuset bor en tupp och fyra hönor.
  I hönshuset bor en tupp och fyra hönor. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturGrönsakerTrädgårdVäxter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.