Hoppa till huvudinnehållet

Regnrekord i Säffle: Här föll nästan en decimeter

Publicerad:
Såhär såg det ut på värmlänningarnas fönster under onsdagen.
Såhär såg det ut på värmlänningarnas fönster under onsdagen. Foto: Linnéa Tammerås

Ett regnväder drog in över Värmland under onsdagen – och stannade kvar.

Såpass mycket regn föll att både första- och andraplatsen på SMHI:s lista går till Värmland.

Regnrekordet för hela landet gick till Säffle – med 91,5 millimeter regn. På andra plats kom Arvika med 55,2 millimeter.

Som jämförelse kan nämnas nederbördsrekordet på 188,6 millimeter i Råda, Värmland, som uppmättes 4 augusti 2004 och som är den högsta dygnsnederbörden för månaden enligt SMHI:s lista.

Om än det kom mycket regn på övriga platser i länet så är inga fler mätstationer med på topp 10-listan för vare sig Svealand eller landet i sin helhet. Karlstad fick exempelvis 47,6 millimeter.

Regnet hade dragit in redan före mätperioden, som sträcker sig mellan 06 och 18 under gårdagen.

– Det berörde främst västra delarna av landet. Det drog väl upp norrut under kvällen och lämnade Värmland under natten, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog hos SMHI.

”Inga ihållande regnväder men det är risk för skurar och ostadigt”, säger Lisa Frost på SMHI om vad som väntar de närmaste dagarna.
”Inga ihållande regnväder men det är risk för skurar och ostadigt”, säger Lisa Frost på SMHI om vad som väntar de närmaste dagarna. Foto: Linnéa Tammerås

Mer regn väntar

Sett till hela månaden har det också kommit mer regn än vanligt i Värmland.

– Om man ser till det normala för julis del har det redan kommit 150–200 procent av den normala regnmängden, säger Lisa Frost.

Och det är inte slut med regn för juli.

– Det ser ut som att vi går in i en något stabilare period, inga ihållande regnväder men det är risk för skurar och ostadigt. Inte alls i de mängderna, säger Lisa Frost.

Även om de närmaste dagarna ser mer stabila ut, är nästa lågtryck på ingång redan till helgen. Den som inleder semestern nästa vecka ser inte ut att få soliga sommardagar.

– Det är fortsatt ostadigt med flera lågtryck, med flera regn- och skurområden.

Artikeltaggar

Lisa FrostRegnSäffleSMHIVäderVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.