Hoppa till huvudinnehållet

En helg tillbaka

Publicerad:
I Hudson Bay kan alla leva sig in i det amerikanska cowboy-livet för en helg. Arkivbild.
I Hudson Bay kan alla leva sig in i det amerikanska cowboy-livet för en helg. Arkivbild. Foto: Therese Håkansson

En gång om året blir 1800-talets pionjärtid i USA verklighet i Svanskog. Då är det Westernfesten och en dag dedikerad åt allt som har med vilda västern att göra. Den som vill få en känsla av Familjen Macahan-livet ska bege sig till Hudson Bay på lördag.

Pistolskyttedueller, saloonshow, lassokastning och kanske en och annan stråtrövare i farten. Man kan förvänta sig lite allt möjligt när byn utanför Säffle blir en cowboystad för en helg.

Vintern 2005–2006 grundades Hudson Bay intill älven i Svanskog och redan under efterföljande sommar anordnades den första Westernfesten där. Bakom evenemanget, som nu blivit en mångårig tradition, står föreningen Hudson Bay. Evenemanget lockar såväl säfflebor som tillresta - många av dem riktiga entusiaster inom vilda västern.

Guldvaskningen är ett populärt inslag. Arkivbild.
Guldvaskningen är ett populärt inslag. Arkivbild. Foto: "Claes Österman"

Programmet öppnar redan på fredagskvällen med livemusik och matserveringen, men större delen av festligheterna sker under lördagen. Under årets fest kan man i sedvanlig ordning prova på att vaska guld, kasta yxa och rida en mekanisk tjur. Man kan även kika in i ett läger för sydstatssoldater och titta på trolleriföreställning. Och som traditionen bjuder blir det mycket musik i saloonen på kvällen och inpå småtimmarna. I är det The Bellman Brothers, Johnny & The Replacements och Erika Jonsson som står för underhållningen, med rockabilly- och countrydoftande toner.

Artikeltaggar

Carl Michael BellmanErika JonssonHudson BayMusikNöje/KulturSäffleSvaneholmThe ReplacementsTraditionerUnderhållningUSA

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.