Nu är det semestertider för många, och väldigt snart för andra. Kanske är det också dags att fixa med huset när det är ledigt. Kanske ska du måla om huset, byta fönster eller kanske installera solceller. Har du då koll på om du behöver bygglov eller inte?
I vissa fall krävs det bygglov för att göra en ändring av en byggnads yttre utseende. Att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial kan kräva bygglov. Andra ändringar av byggnader som avsevärt påverkar deras yttre utseende kan också kräva bygglov. Fönster till exempel - det är en grej som kan ändra en byggnads utseende väldigt mycket - och man får faktiskt inte byta till vad som helst på vissa hus.
ST träffade Peter Pettersson, förvaltningschef på Miljö- och byggnadsförvaltningen, samt bygglovsingenjör Johan Nilsson och bygglovshandläggare Jimmy Karlsson, för att prata just fasadändringar. Vad är det som gäller?
– Vad gäller fasadändringar, solceller och fönsterbyten bland annat - så händer det en hel del grejer som vi inte vet om. Vi ska dock säga att det är många som ringer och frågar, vilket är jättebra, men det är också en del som bara kör på, säger Peter.
Fel fönster kan förstöra
Fönsterbyten är en av de saker som folk kanske inte tänker på att man kan behöva bygglov på. Har du gamla träfönster med spröjs på, kanske du inte bara kan sätt in ett modern vridfönster i plast.
– Det är sådant som gör att byggnaden får ett helt annat uttryck, säger Johan.
– Höra av er innan ni byter fönster - fel fönster kan förstöra ett hus. Likaså om man ska byta färg på fönstren, säger Jimmy.
Staket som blir till plank är också en grej som folk missar att ansöka om bygglov på.
– Det händer att det kommer upp plank lite här och där, som vi inte vetat om. Plank är bygglovspliktiga - där vill vi vara med och tycka till om utformningen.
Vad gäller vid byte av färg på huset?
– Ommålning av villor är en grej som är i stort sett fritt fram att göra utan bygglov, säger Peter.
– Om det inte ska vara någon extremfärg - då behöver man kolla med oss, tillägger Johan.
Samma sak gäller solceller - på ett vanligt bostadshus, som inte är särskilt värdefullt, behöver man i stort sett aldrig bygglov för solceller.
Vad ska man då göra om man vill ändra något på husets fasad?
– Ring och fråga oss. När man har kommit fram till att man vill göra en ändring - ring och rådgör med oss. Det kan bli en väldigt kostsam åtgärd om man skulle behöva göra om när man är klar, på grund av att man inte kollat vad som gäller. Det kan också ändra värdet på huset - till det sämre, säger Peter.
– Vi finns här för att hjälpa till med lösningar och vi vill hjälpa till i ett tidigt läge. Samrådet med oss är en bra grej, säger Johan.
– Vi vill främja byggandet - vi vill ju att det ska byggas. Vi vill hjälpa till att hitta lösningar som anpassas efter huset och bevarar det, säger Jimmy.
Kulturmiljöprogrammen är viktiga
Säffle har genom åren gått igenom en hel del kulturmiljöprogram för att göra det lättare för kommunen, men också privatpersoner, att veta vad som gäller för speciella hus runtom i staden.
– Vi har en hel del värdefulla byggnader som utmärkts i kulturmiljöprogrammen - ska man göra en fasadändring på dessa är det bygglovsplikt som gäller, säger Peter.
– Det finns mycket information där i och det är ett bra underlag att luta sig mot, säger Johan.
Finns det något mer folk ofta glömmer att ansöka om bygglov för?
– Ändrad användning. Om man ändrar användningen av en byggnad, och byter till något helt annat så krävs det bygglov. Det händer titt som tätt att folk bara byter - men inte ansöker. En gammal butik som ska bli ett kontor - då är användningen ändrad väsentligt - det är olika funktioner och en tydlig skillnad, säger Jimmy.
– Även tält som används som förråd. Det är en bygglovspliktig åtgärd men är ingen fast byggnad - så ring och fråga, tillägger Johan.
Så för er som går i fasadändringstankar - ring till miljö- och byggnadsnämnden och dubbelkolla innan ni drar igång. Vad är det som gäller för just ditt hus - får du göra som du har tänkt?