Hoppa till huvudinnehållet

Sånger ur mitt liv - en högtidsstund på Västeräng

Publicerad:
Trubaduren Ulf Pehrson underhöll på Västeräng i lördags.
Trubaduren Ulf Pehrson underhöll på Västeräng i lördags. Foto: Gun-Britt Edvardsson

Sin karriär som sångare inledde Ulf Pehrsson redan som elvaåring. Då sjöng han i möten i Holmedal, där pappan Bror Pehrsson var pastor. En sång var Det bästa på jorden, vilken Ulf inledde Västerängkvällen med och sjöng till eget gitarrackompanjemang.

Numera är Ulf bosatt vid sjön Racken strax utanför Arvika. Inger Kullgren också från Arvika spelade piano till de flesta sånger som Ulf sjöng. Ulf kallade programmet Sånger ur mitt liv. Han berättade vad olika sånger betytt under olika perioder i livet. Ur Einar Ekbergs amerikarepertoar sjöng Ulf Min Fader vakar över mig.

Ur Rosa Rosarum sjöng Ulf Blomman i snön av Gunnar Hahn samt Vill du dansa lilla blomma av Bo Setterlind.

Ulf har också sjungit i flera kyrkor i Värmland och ofta tillsammans med kyrkokören i respektive församling. Det har blivit Pelle Karlssons kanske mest kända Han är min sång och min glädje. Och av Olle Adolfsson Mina båtar och Ge mig min dag.

På andra sidan sjön Racken, där Ulf bor, ligger Kajsas Udde och till gitarr sjöng Ulf Kajsas Udde med text av Alf Hambe.

Under några år var Ulf med i värmlänningarna och spelade karaktären Erik. Ur musikalen sjöng Ulf den glädjefyllda Jag sjunger och dansar men också den sorgliga Farväl nu min lycka, när Annas far skiljt de förälskade ungdomarna åt.

Innan Ulf sjunger Psalm 23 tonsatt av Gustaf Nordqvist läser han Psalm 23 på värmländska av framlidne pastor Ingemar Carlenor. Vi får också lyssna till Psaltare och Lyra med samme tonsättare där Karl Axel Karlfeldt var textförfattare.

Avslutningsvis sjöng Ulf tre sånger tonsatta av Göte Strandsjö Jag bor i ett ljus med text av Sven Lidman samt En kupa av glas, vilken Bo Setterlind är textförfattare till liksom till Mästaren, en dikt som berör och som säger mycket om poeten och författaren Bo Setterlind.

Mästaren

”Aldrig mer ett ont ord

om trasiga fioler!

En gång hörde jag Mästaren spela

på bara två strängar.

Han stod bland träden

och spelade på sitt älsklingsinstrument,

hymn efter hymn, visa efter visa,

utkristalliserad smärta,

och jag visste:

Den fiolen var jag!

Andra skulle inte ha ansett mig värd

att spela på, men i hans händer dög jag!”

Västerängkvällen besöktes av närmare 60 talet personer och arrangerades i samarbete med studieförbundet Bilda och avslutades med servering.

Gun-Britt Edvardsson

Artikeltaggar

ArvikaBo SetterlindHolmedalMusikRackenSång

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.