Hoppa till huvudinnehållet

Klipp häcken rätt i sommar – det här gäller

Publicerad:
Att klippa häcken på rätt sätt kan förbättra trafiksäkerheten och faktiskt rädda liv.
Att klippa häcken på rätt sätt kan förbättra trafiksäkerheten och faktiskt rädda liv. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under sommaren är det vanligt att det kommer in felanmälningar till kommunen angående häckar, buskar och träd som skymmer sikt och framkomlighet på Säffles gator. Som tomtägare kan du göra en insats för att förbättra trafiksäkerheten.

Varje år skadas människor i trafiken på grund av skymd sikt. Den som bor på en tomt där det växer häckar, buskar eller träd som riskerar att skymma sikten för trafikanter, ska därför beskära sina växter för att förbättra säkerheten på våra bostadsgator.

Om man dessutom har en hörntomt som är belägen intill en korsning eller har utfart mot en gata, är det extra viktigt att klippa häcken, då sikten riskerar att bli extra skymd.

Max 80 centimeter

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram ett informationsblad som finns att ta del av i landets kommuner. En tumregel är att växterna inte ska vara högre än 80 centimeter i en så kallad ”sikttriangel”. Hur långt sikten ska sträcka sig beror på vad det är för typ av trafiksituation. En utfart bör ha en sikttriangel om 2,5 meter, medan det i en korsning bör vara 10 meters fri sikt över växtligheten.

  • häck
    häck
  • häck
    häck

Även de som bor intill en gata, behöver tänka på att vårda sina växter så att trafikanter kan passera obehindrat. För gångbana gäller 2,5 meter, för cykelväg 3,5 meter och för körbana minst 4,6 meter i höjd.

Så här säger plan- & bygglagen 8 kap 15 §, om varje tomtägares ansvar:

– En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.

Kan leda till vite

Om man inte följer riktlinjerna kan det hända att man får en uppmaning av kommunens teknik- och fritidsnämnd, men då ska det först ha inkommit en felanmälan.

– Får vi in en anmälan så jag brukar först skicka ett brev med en uppmaning att klippa häcken. Då får man en månad på sig att åtgärda felet, och om det inte åtgärdas går ärendet vidare till miljö- och byggnadsnämnden, säger Daniel Günter, trafikingenjör på Säffle kommun.

Ett bör-krav är egentligen ett ska-krav. Det ska lösas på liknande sätt eller bättre.
Jimmy Karlsson, bygglovshandläggare

Hos miljö- och byggnadsnämnden kan det i värsta fall tas beslut om vite, säger Jimmy Karlsson, bygglovshandläggare på kommunen.

– Men det ska ju en del till för att det ska ske. Först kontaktar vi tomtägaren via brev eller telefon och ger ännu lite mer tid att åtgärda felet.

I SKR:s informationsblad står det att man ”bör” se till att växterna inte är högre än 80 centimeter, vilket kan låta som om det finns en valmöjlighet, men så är det inte, menar Jimmy vidare.

– Ett bör-krav är egentligen ett ska-krav. Det ska lösas på liknande sätt eller bättre.

Plantera smart

För den som ännu inte har någon växtlighet på sin tomt som är i närheten av någon gata, men kanske vill ha det, kan man redan från början planera och plantera smart för att undvika dålig sikt och att behöva beskära ofta.

Beroende på vad som ska planteras, bör man redan i förväg tänka på hur stora växterna kommer att bli, så att de placeras tillräckligt långt från vägen. En tumregel för större träd och buskar är att placera dem minst 2 meter innanför tomtgränsen. För mindre buskar och häckar gäller minst 60 centimeter innanför tomtgränsen. Det är också viktigt att skaffa sig kunskap om de växter man planerar nära en tomtgräns, så att man på förhand vet vilka skötselråd som gäller.

Artikeltaggar

ÅtgärderSäffleTrafikTrafikanterVäxter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.