Hoppa till huvudinnehållet

Sommarens roligaste livförsäkring

Publicerad:
Statistiken för drunkningstillbud ser just nu mörk ut i Sverige, men på simskolan i Svanskog märker man inte av att barn skulle ha sämre simkunskaper än tidigare. ”Jag skulle tro att det är mest vuxna som drunknar”, säger Magnus Andersson, instruktör.
Statistiken för drunkningstillbud ser just nu mörk ut i Sverige, men på simskolan i Svanskog märker man inte av att barn skulle ha sämre simkunskaper än tidigare. ”Jag skulle tro att det är mest vuxna som drunknar”, säger Magnus Andersson, instruktör. Foto: Nathalie Forsström

Som det gick att läsa i Säffle-Tidningens reportage om badvett häromveckan, har antalet drunkningar i år tyvärr varit dubbelt så många som vid samma tidpunkt i fjol. Undersökningar genomförda av Svenska Livräddningssällskapet visar att simkunnigheten minskar i Sverige. En som verkligen motverkar detta är siminstruktören Magnus Andersson, som i över 20 år lärt barn att simma vid Strands badplats i Svanskog.

Man ska noga betona att drunkningar tack och lov fortfarande är en ganska ovanlig sak, och att de har minskat kolossalt sedan Svenska Livräddningssällskapet grundades för drygt 120 år sedan. Men just nu pågår alltså en negativ trend både i antal drunkningstillbud och i befolkningens simkunnighet.

Att få ett nytt märke kan motivera lite extra när det är kallt i vattnet...
Att få ett nytt märke kan motivera lite extra när det är kallt i vattnet... Foto: Nathalie Forsström

En vuxenfälla

Den skrämmande statistiken har dock Magnus Andersson inte märkt av i sitt arbete. Här är deltagarnas förkunskaper och förutsättningar ungefär desamma varje år, och har så varit sedan han startade simskolan i Svanskogs byalags regi runt millennieskiftet.

– Det är hemskt att höra att det sker fler incidenter nu, men här tycker jag inte att det är någon skillnad mot hur det brukar vara. Men jag undervisar ju bara barn, och även om jag inte har någon statistik på detta skulle jag tro att det mest är vuxna som drunknar.

Vid Strands badplats har Magnus lärt hundratals barn att simma.
Vid Strands badplats har Magnus lärt hundratals barn att simma. Foto: Nathalie Forsström

Kräver underhåll

Som siminstruktör kan han intyga något som gemene man kanske inte tänker på: att simkunnighet är något som måste underhållas. Det är inte för intet som även gamla elever som redan har lärt sig simma välkomnas tillbaka till simskolan. Man kan alltid behöva öva igen, i nytt väder och under andra förutsättningar. Har man väl lärt sig grunderna hos Magnus kan man också testa nya simsätt och kanske ta märken.

– De flesta barn älskar ju att bada, och har de väl lärt sig simma brukar det inte vara svårt att få dem att vilja hålla igång kunskaperna. Men jag tror tyvärr att det är vanligt att vuxna inte har simmat på länge och har en övertro på sin förmåga.

Thelva Andersson, Alicia Karlsson och Wilma Andersson njöt av fina dagar på badplatsen.
Thelva Andersson, Alicia Karlsson och Wilma Andersson njöt av fina dagar på badplatsen. Foto: Nathalie Forsström

Olika badkultur

I Sverige som är så rikt på vattendrag och har långa kuststräckor ter det sig helt självklart för de flesta att man behöver lära sig simma. I inlandsstater som inte gränsar till något hav och har ont om övriga vattendrag, finns inte samma utbredda kultur av att vara vid vatten och det är långt ifrån självklart att man är simkunnig. Invandrare kan därför vara överrepresenterade när det gäller drunkning.

– Barnen fångar man ju upp i skolan, där simning ju är en obligatorisk del av idrottsundervisningen. Men deras föräldrar kan vara betydligt svårare att nå. Man hoppas ju att barnen tar med sig kunskapen hem och motiverar sina föräldrar att också lära sig. Det finns ju simundervisning även för vuxna.

Alla barn har olika förhållningssätt till vatten. Magnus behöver känna in varje liten ny simmare.
Alla barn har olika förhållningssätt till vatten. Magnus behöver känna in varje liten ny simmare. Foto: Nathalie Forsström

Olika miljöer

I Svanskog sker simundervisningen i sjön, vilket Magnus tror är väldigt bra. Det är skillnad på att simma i naturen och att vara i en simbassäng inomhus, och efter att kanske bara ha besökt simhallen ett par gånger under året behöver man friska upp kunskaperna utomhus.

– Men det betyder inte att olyckan inte kan vara framme även någon annanstans. I simhallen finns ju personal som bevakar, men i dag har ju många pool hemma och den kan lätt bli en livsfara om man glömmer att hålla uppsikt, säger Magnus.

Att simma är livsviktigt, och möjliggör också mycket roligt med vänner.
Att simma är livsviktigt, och möjliggör också mycket roligt med vänner. Foto: Nathalie Forsström

Alla unika simmare

På simskolan är det ofta ett 20-tal barn varje dag. Magnus är ensam instruktör, även om många föräldrar brukar vara på plats och kan hjälpa till med att hålla lite koll. Som lärare får man anpassa undervisningen efter individen - och alla har ett eget förhållningssätt till vatten.

– Det finns de som är väldigt försiktiga, och andra hoppar i direkt, skuttar och leker. Och precis med allt annat har de olika förutsättningar och olika lätt för saker. Vissa får kläm på simtagen nästan direkt. Andra kan behöva gå på simskola länge innan de plötsligt blommar ut.

William Carlsson gladdes över sitt nya märke.
William Carlsson gladdes över sitt nya märke. Foto: Nathalie Forsström

Magnus tror också att det här är ett sånt område där barn kan vara förebilder för vuxna.

– Jag tror att barn ofta är mer medvetna i vatten och kan påpeka risker, eftersom de har simkunskaperna i färskt minne. Som vuxen lägger man lätt till med olater med tiden.

”Sommarens höjdpunkt”

En sak är säker, och det är att det är många som högaktar Magnus för att han väljer att tillbringa två av sina semesterveckor med att lära barn simma. Elisabeth Andersson med familj bor i Göteborg men har ett sommarställe i Svanskog. Det har blivit en tradition att vara med på simskolan och nu är hon med både barn och syskonbarn på stranden för simskola.

– Magnus är den bästa simläraren som finns, säger Elisabeth.

Systerdottern Thelva är inte med i simskolan men håller på att ta ett magistermärke.

– Det här är höjdpunkten på sommarlovet. Annars vet man inte vad man skulle ha gjort. Det är roligast att ta märken, säger hon.

Thelva Andersson tycker att simskolan i Svanskog är det bästa på hela sommarlovet.
Thelva Andersson tycker att simskolan i Svanskog är det bästa på hela sommarlovet. Foto: Nathalie Forsström

Jannike Karlsson som har barn i simskolan är väldigt glad över att möjligheten finns.

– Det är otroligt vilket engagemang han har. Som förälder är man väldigt tacksam över att han ställer upp och gör det här, säger hon.

Artikeltaggar

BarnDrunkningGöteborgMagnus AnderssonMänskligtOlyckor och katastroferSäffle-TidningenSimkunnighetSvaneholmSvenska LivräddningssällskapetVatten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.