Hoppa till huvudinnehållet

Provtagning visar att Säffles badvatten håller hög kvalitet

Publicerad:
Säffles badvatten håller hittills utmärkt kvalitet. Arkivbild.
Säffles badvatten håller hittills utmärkt kvalitet. Arkivbild. Foto: Patrik Otter

Efter en lång period av regn, blåst och kyligare sommarväder, är det kanske en ny badsäsong på gång den här sommaren. I Säffle kan man enligt de senaste vattenproverna bada tryggt.

Säffles badvatten håller generellt hög kvalitet i sommar. Varje säsong tar miljöenheten i kommunen tre vattenprov på Säffles alla badplatser och än så länge finns inga restriktioner för bad, säger Håkan Lindén, miljöchef på Säffle kommun.

– Vi har varit ute två gånger i år och ska ut en gång till om några veckor. Häromdagen var jag ut till badplatserna på Värmlandsnäs och tog prover samt ett omprov vid Duse för där var det tjänligt med anmärkning vid senaste provtagningen, säger han.

Vad innebär det?

– Om det är tjänligt med anmärkning innebär det att vi tar ett extra prov för att se till att det blir bra. Det är först när provet är otjänligt som vi avråder från bad, säger Håkan Lindén.

Provsvaren från det prov som togs i tisdags kom under fredagen och visar fortfarande att vattnet är tjänligt men med anmärkning. Det gäller badplatsen vid Duse camping. Duse klippbad visade tjänligt utan anmärkning vid förra provtagningen och därför behövdes inga nya prover tas där.

”Nya badplatser”

Provsvaren från badplatserna på Värmlandsnäs kom på fredagen och visade på tjänligt vatten på de tre badplatserna, Åkershus, Gaperhult och Ekenäs. Dessa är relativt nya, och har därför inte fått en klassificering på badvattnet ännu. Det beror på att klassifikationen baseras på fyra badsäsonger, och i skrivande stund finns bara prover från de senaste tre åren.

– De proverna togs i tisdags, så där inväntar vi resultat, sade Håkan på torsdagen.

Arkivbild. Badavrådan på Duse klippbad och camping år 2021. I dag är vattenkvaliteten utmärkt.
Arkivbild. Badavrådan på Duse klippbad och camping år 2021. I dag är vattenkvaliteten utmärkt. Foto: Carolina Schützer

Utmärkt kvalitet

Bortsett från ovan nämnda, har alla utom en av Säffles badplatser haft utmärkt badvattenkvalitet de senaste tre åren. Duse camping har tidigare år fått en dålig kvalitetsstämpel, men i år har vattenkvaliteten hittills varit utmärkt även där.

– Nu har det ju varit kallt och blåsigt, så det är väldig omsättning på badvattnet. Det rör ju upp vattnet och drar med sig saker från botten så det blir grumligare, men i ett kallare vatten är det såklart mindre bakterietillväxt.

Även den kraftiga nederbörd som har varit, kan påverka badvattnet, men än så länge verkar det ha klarat sig bra.

– Nederbörd kan vara ett problem. Om det regnar väldigt mycket och badplatsen ligger intill en gräsmatta där det är mycket fågel, kan det komma ut mycket träck i vattnet, säger Håkan Lindén.

Vad är det man vill se på proverna för att det ska vara säkert att bada?

– Att badvattnet inte innehåller en massa sjukdomsframkallande bakterier. Sen bör det inte vara algblomning heller.

Vad kan hända om man badar i vatten med dålig kvalitet?

– Du kan ju bli magsjuk helt enkelt.

Även hundar kan bli dåliga av att bada i vatten där det är algblomning.

– När det gäller algblomning kan de bilda toxiner och om hundar badar i sådant vatten kan de fara väldigt illa. Det måste man tänka på som hundägare, avslutar Håkan Lindén.

Artikeltaggar

BadplatserDuse UddeEkenäsMiljöSäffleSommar 2023VäderVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.