Hoppa till huvudinnehållet

Ny storägare för miljardsatsningen i Säffle

Publicerad:
Katarina Klingspor, styrelseordförande för Reocean, företaget som står bakom den planerade miljardsatsningen på en landbaserad laxodling i Säffle.
Katarina Klingspor, styrelseordförande för Reocean, företaget som står bakom den planerade miljardsatsningen på en landbaserad laxodling i Säffle. Foto: Reocean

Reocean, företaget bakom miljardsatsningen i Säffle, har fått en ny storägare.

– De som vill kliva på vill gärna tala med en större huvudägare, säger styrelseordförande Katarina Klingspor.

Förändringen ska öppna upp för att få in de återstående investeringarna på 750 miljoner kronor som krävs.

I slutet av december i fjol kom nyheten att Europeiska Investeringsbanken hade beviljat Reocean ett lån på 530 miljoner kronor. Bolagets styrelseordförande Katarina Klingspor kallade det ”Bolagets absolut bästa julklapp”.

Vid det laget hade 40 delägare gått in med sammanlagt 100 miljoner kronor i projektet och ytterligare två investerare hade bidragit med 150 miljoner kronor.

Det återstod 750 miljoner kronor i investeringar, sedan skulle den landbaserade laxodlingsanläggningen i Säffle vara säkrad.

Så här kommer fabriken, som kommer att vara på 58 000 kvadratmeter, att se ut när den är klar.
Så här kommer fabriken, som kommer att vara på 58 000 kvadratmeter, att se ut när den är klar.

Katarina Klingspor sa då att målet var att dessa investeringar skulle säkras under våren 2023.

När NWT ringer henne för att följa upp vinterns rapportering berättar hon att de fortfarande arbetar med att få in kapital. Hon säger att de har gjort en del förbättringar av projektet utifrån inspel från intresserade investerare.

Vad är det för förbättringar?

– Det kan jag inte säga än. Det får jag be om att få återkomma om senare. Det kan vara något som vi väljer att lägga mer pengarna på än vi ursprungligen hade tänkt oss. Jag kan inte gå in i detalj på det.

Hon ber om att få frågorna för att kunna stämma av dem med organisationen, men när hon får dem väljer hon ändå att svara på en del av dem.

Har ni fått in fler investerare?

– När man pratar förbättringar så är det som egentligen har hänt att vi har fått en väldigt tydlig ny huvudägare. Därför vill jag bara kolla vad vi får gå ut med. Då skulle jag kunna ge dig namn och så, svarar hon.

Hon fortsätter:

– Den stora efterfrågan i det här projektet är att man har sett att det är väldigt många ägarfamiljer som har varit med i den här resan sedan 2018. De har haft en uthållighet och en finansiell styrka, men de är väldigt många aktieägare. De som vill kliva på vill gärna tala med en större huvudägare.

Katarina Klingspor berättar att detta nu har skett. Reocean har en huvudägare. Men hon kan alltså ännu inte berätta vem det är.

– Den kommer också vara sparringpartner till de internationella och svenska och nordiska investerare som nu tittar på bolaget. För då har de någon att tala med. Det är väldigt svårt att tala med 41 olika personer, framför allt om man inte är svensk utan dansk eller norsk, säger hon.

Ni sa i vintras att byggstarten är andra halvåret 2023, och det har vi precis klivit in i. Hur ser den planen ut?

– Det är fortfarande vår plan och absoluta förhoppning. Huruvida det är realistiskt är svårt att säga i dagsläget, men det är faktiskt fortfarande vår plan. Sedan är det alltid en osäkerhet mellan avrop och leverans, hur de här leveranskedjorna funkar i praktiken. Men det är fortfarande vår plan att komma igång andra halvåret 2023, svarar hon.

Efter intervjun skickar Katarina Klingspor ett sms där hon skriver att Reoceans medarbetare har semester nu men att de återkommer med svar på NWT:s frågor i augusti, och att de också kommer att skicka ut ett pressmeddelande då.

Hemliga mötet – här skrivs mångmiljonavtalet underSuperprojektets jackpot – får en halv miljard: ”En stark förtroendesignal”Hemliga mötet – i jätteprojektets miljardjakt: ”En privat lunch”

Artikeltaggar

EkonomiInvesteringarLaxfabriken i SäffleOrganisationerPressmeddelandeReoceanSäffleSemester

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.