Hoppa till huvudinnehållet

Fynd för alla på Loppisloppet

Publicerad:
Meja Barth var supernöjd över dagens försäljning. ”Jag har inte räknat ihop det än men jag har sålt mycket så det blev ganska bra med pengar. Jag ska spara dem”.
Meja Barth var supernöjd över dagens försäljning. ”Jag har inte räknat ihop det än men jag har sålt mycket så det blev ganska bra med pengar. Jag ska spara dem”. Foto: Marina Drake

Att åka på loppisar är ett kärt sommarnöje för många. I Huggenäs arrangerade man i helgen det tredje Loppisloppet i bygden, och det blev ett välbesökt sådant.

– Det bara small till här på förmiddagen och blev knökfullt bland borden, säger Madeleine Nilsson, Huggenäs bygdegårdsförening.

Det heter väl ”tredje gången gillt” av en anledning. När något sker en tredje gång får man nog börja kalla det för tradition. I lördags var det tredje gången som Huggenäs bygdegårdsförening arrangerade Loppisloppet; en gemensam storloppis fördelade på 11 olika stationer i bygden.

Loppisar är ett effektivt sätt att få till en rensning hemma och samtidigt få in lite extra pengar.
Loppisar är ett effektivt sätt att få till en rensning hemma och samtidigt få in lite extra pengar. Foto: Marina Drake

Ett uppskattat tillfälle för besökarna att göra fynd, och lika uppskattat för utställarna att få göra en rensning hemma. För föreningen innebär det också ett välkommet tillskott till verksamhetens kassa, med fikaförsäljning och lite annat.

Evenemanget började egentligen inte förrän vid 11, men redan vid 10 dök några ströbesökare upp vid stationerna för att sedan skulle explodera från elvasnåret.

– De kom anstormande och vid 12 var det knökfullt vid borden här, säger Madeleine Nilsson, som hade ett stånd vid Huggenäs bygdegård och även höll i fikaförsäljningen.

Hos familjen Englund använde man traktor och andra fordon och redskap som utställningsmontrar.
Hos familjen Englund använde man traktor och andra fordon och redskap som utställningsmontrar. Foto: Marina Drake

Det är också Madeleine som tog initiativ till Loppisloppet, inspirerad av ett liknande event på nordligare breddgrader.

– Jag har en syster som bor i Sundsvall och där hade de ett sånt här loppisevenemang, där man åkte mellan olika stationer. Men där var det närmare tre mil allt som allt.

Maria Ekstedt och Alise Ström delade en station tillsammans med Meja Barth. Maria har deltagit i alla Loppislopp medan de unga tjejerna deltog för första gången.
Maria Ekstedt och Alise Ström delade en station tillsammans med Meja Barth. Maria har deltagit i alla Loppislopp medan de unga tjejerna deltog för första gången. Foto: Marina Drake

Betydligt kortare avstånd är det på sträckan Hög till Råglanda, men den rymde ändå lite allt möjligt för den som ville göra loppisfynd. På de elva stationerna fanns allt från begagnade kläder, cd-skivor, böcker och prydnadssaker till även helt nya varor, som hobbytillbehör, blommor och lokalt producerade hantverk.

– Det är väldigt olika vad folk efterfrågar, men det verkar som att blommor har gått väldigt bra i år. Det har vi sålt många av här och det tror jag att man har gjort på de andra stationerna också, säger Madeleine.

Julia Bergström blev glad för de målarsaker hon fick av mamma Tina Jansson.
Julia Bergström blev glad för de målarsaker hon fick av mamma Tina Jansson. Foto: Marina Drake

Mamma Ingegerd Jirhem är ordförande i föreningen och hade också ett eget utställarbord.

– Vilken grej detta är! Det är otroligt vad mycket folk det kom under de första timmarna. Sen avtog det lite runt lunch men kanske blir det ett litet uppsving på eftermiddagen igen.

Hos henne hade det visats tydligt intresse för en specifik sak.

– Emaljerade grytor och pannor har gått som smör i solsken.

Inte allt på en loppis behöver vara gammalt. Ramona Marberg sålde hobbytillbehör som akrylfärg, målardukar och penslar till ett billigt pris.
Inte allt på en loppis behöver vara gammalt. Ramona Marberg sålde hobbytillbehör som akrylfärg, målardukar och penslar till ett billigt pris. Foto: Marina Drake

Tremänningarna Meja Barth och Alise Ström var två unga försäljare som var riktigt nöjda med dagen. De hade bägge rensat på sina rum och sålde för att utöka sina sparkonton.

– Jag har sålt lite allt möjligt. Böcker, leksaker och mjukisdjur. Det första jag sålde var en jättestor goseenhörning, säger Meja.

Hos Ingegerd Jirhem sålde emaljerade kokkärl som smör.
Hos Ingegerd Jirhem sålde emaljerade kokkärl som smör. Foto: Marina Drake

Tjejerna hade varsitt bord hemma hos Maria Ekstedt, bonusmormor till Alise. Hon har själv deltagit i samtliga Loppislopp.

– Det är ett jättetrevligt arrangemang det här och det verkar som att det drar mer och mer folk för varje år. Det finns ju jättefina saker att fynda och jag tycker att det märks att många tänker på miljön genom att handla second hand.

En handgjord skärbräda kan bli en uppskattad present.
En handgjord skärbräda kan bli en uppskattad present. Foto: Marina Drake

Artikeltaggar

BlommorBöckerDjur och naturKläderLeksakerLitteraturMadeleine NilssonSundsvall

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.