Hoppa till huvudinnehållet

Sommarens minsta nyhet på von Echstedtska

Publicerad:
Malin Axelsson har redan hunnit bekanta sig med Erik Gustaf von Echstedt.
Malin Axelsson har redan hunnit bekanta sig med Erik Gustaf von Echstedt. Foto: Claes Åkerblom

Det är inte stort, men det är ett välkommet tillskott på von Echstedtska gården. Det handlar om ett miniatyrporträtt av Erik Gustaf von Echstedt, äldre bror till Bengt von Echstedt på Smedbyn.

Medan Bengt von Echstedt finns avbildad i det berömda hemlighuset och i fruns rum så har broder Erik Gustaf placerats inne i herrns rum. Malin Axelsson plockar fram bomullsvantarna innan hon lyfter upp den nära 250-åriga akvarellen som på krokiga vägar har letat sig till Kila. Överstelöjtnant E G von Echstedt, står det på baksidan. Det var i vintras som miniatyren dök upp på auktion. Det finns inte särskilt mycket Echstedt-material på von Echstedtska – så när klubban föll på 4000 kronor passade Värmlands Museum på att utöka samlingarna.

I herrns rum

Efter konservering är den lilla akvarellen nu på plats, passande nog i herrns rum. Nu kan man ju inte med bestämdhet säga att Erik Gustaf von Echstedt har besökt sin broder Bengt på Smedbyn. Men det är väl sannolikt och i så fall sågs de kanske i just herrns rum.

Erik Gustaf Echstedt (1714–1792) var militär och fick avsked som överstelöjtnant. År 1751 adlades han till namnet von Echstedt. Den adliga ätten dog ut 1882, men E G von Echstedt har ändå en hel del efterlevande. Inte minst med namn som Lilliehöök och Roempke.

Överstelöjtnant Erik Gustaf von Echstedt, i form av en knappt 50 mm hög akvarell. Han bodde på Sjönnebol i Södra Ny – och än idag pryds Södra Ny kyrka av hans initialer.
Överstelöjtnant Erik Gustaf von Echstedt, i form av en knappt 50 mm hög akvarell. Han bodde på Sjönnebol i Södra Ny – och än idag pryds Södra Ny kyrka av hans initialer. Foto: Claes Åkerblom

Bröderna Echstedt var söner till häradshövding Johan Ekstedt (från Eksjö) och Justina Gyllenflycht. Familjen bodde på Edsberg i Segerstad. Sonen Erik Gustaf. han med miniatyrporträttet, ägde Sjönnebol i Södra Ny och Hammar i Bro. Han hade i sin tur två barn och gjorde Hammar och Sjönnebol till fideikommiss för dessa båda. På Hammar hamnade dottern Magdalena. Hon var gift med Bengt Lilliehöök , och nu är vi miniatyrmålningen på spåret.

Hittat hem

På baksidan finns nämligen antecknat att målningen har tillhört Hedda Kruse och att hon 1920 skänkte den till Otto H. Roempke. Hedda Kruse var född på Hammar och var dotterdotterdotter till Erik Gustaf von Echstedt. Att hon gav släktklenoden till sin systerson Otto Roempke var ingen slump. Han var släktforskare.

Men vad hände sedan? Otto Roempke dog 1951. Var har målningen hållit till sedan dess och hur kom det sig att den vintern 2023 dök på auktion i Stockholm? Efterforskning pågår för att få svar. Klart är i alla fall att den lilla akvarellen på sätt och vis har hittat hem och nu finns att beskåda på von Echstedtska gården.

Claes Åkerblom

Artikeltaggar

AuktionerBengt von EchstedtEksjöHammarKilaMuseumNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.