Hoppa till huvudinnehållet

30 år av besök i vikingatiden ska firas

Publicerad:
Yxkastning är ett av många vikinganöjen att prova på till helgen. Arkivbild.
Yxkastning är ett av många vikinganöjen att prova på till helgen. Arkivbild. Foto: Claes Österman

I år har det gått 30 år sedan Föreningen Vikingaleden grundades – och 25 år sedan vikingaskeppet Glad av Gillberga sjösattes. Det kommer att firas på lite olika sätt, och på torsdag börjar det med invigning av en utställning om föreningens historia.

Den faktiska vikingatiden uppges ha pågått i ungefär 400 år, men 30 år som förening har också räckt för att uppleva många äventyr vikingaentusiaster emellan.

På Vikingacentret får besökarna se några av höjdpunkterna, bland annat redan till Kanada år 2000 och tillkomsten av Värmlands Vikingacenter år 2008.

– Foton, filmer, föremål – mycket att grotta ner sig i för den som gillar historia! säger Peter Olausson, ordförande.

Allt började i liten skala, men i dag driver Föreningen Vikingaleden såväl kafé och besökscenter som den lilla vikingabyn Gladhem vid Byälvens strand; hemmahamn för skeppet med plats för 26 roddare. Medlemsantalet är i dag cirka 200, från både när och fjärran.

Rida islandshäst kan säkert locka många djurälskare. Arkivbild.
Rida islandshäst kan säkert locka många djurälskare. Arkivbild. Foto: Claes Österman

I helgen går också årets Vikingating av stapeln; ett tillfälle att få en känsla av vardagslivet på vikingatiden. Lekvallen finns där för den som vill träffa goda vänner med någon fylld hösäck. Bågskytte och yxkastning kan man pröva på, likaså att vara med på en rodd med det för året nyrenoverade skeppet Glad.

– Pilbågar, kådsalvor och handsmidda knivar väntar på sina köpare, liksom givetvis broder Christoffers hett eftertraktade avlatsbrev – bra att ha för kommande synder!

Peter Olausson utlovar många spännande saker under helgens vikingating.
Peter Olausson utlovar många spännande saker under helgens vikingating. Foto: ANNICA BUVIK

Nytt för i år är möjligheten att spå sig hos Hemliga Helen eller att skaffa sig en egen vikingatatuering. Spelmännen Olof Göthlin och Pär Kunze underhåller i buskarna både lördag och söndag, liksom den kringresande gycklaren Jocke.

– Man kan få det hett om öronen i den för helgen öppna smedjan och då går det ju att sedan svalka av sig nere vid den närbelägna badstranden. Den som är trött på att gå kan också få sig en åktur med hästen Maja eller kanske själva rida en runda med Mormorsgårdens islandhästar.

Bra väder får man hoppas på när 25-årsjubilaren Glad ska ut och ros.
Bra väder får man hoppas på när 25-årsjubilaren Glad ska ut och ros. Foto: arkiv

Och inget ting utan just tingsförhandlingar från Kung Sorgs hög.

– Vad som händer där vet ingen, men det glunkas i varje fall om både svärdskamp och bröllop till följd av det som dryftas. Den som lever får se!

Såväl jubileumsutställningen som vikingatinget anordnas av Föreningen Vikingaleden, med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan och Region Värmland. Byahövdingen Tomas Björemo - Tomas den gode - är årets marknadsgeneral.

Artikeltaggar

ByälvenFöreningen VikingaledenGillbergaHistoriaInvigningarKanadaNöje/KulturPeter OlaussonRegion VärmlandRoddStudieförbundet VuxenskolanUtställningar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.