Hoppa till huvudinnehållet

Tips på sommarläsning – populärt med feelgood

Publicerad:
Maria Persson och Linda Loberg som jobbar på Säffle bibliotek delar med sig av lite tips på sommarläsning.
Maria Persson och Linda Loberg som jobbar på Säffle bibliotek delar med sig av lite tips på sommarläsning. Foto: Nathalie Forsström

Sommaren är här och ger både soliga och regniga dagar. Oavsett om du har en ledig dag på stranden eller vill hålla dig inomhus på grund av regn så kan det vara gott att ha en bra bok nära till hands. Här ger bibliotekets personal tips på bra sommarläsning för alla smaker.

Personalen på Säffle bibliotek berättar att det är många som är intresserade av att låna böcker under sommaren. Och de ser lite trender i vad som är populärt.

– Det är mycket feelgood och mycket deckare. Deckare har varit länge men vi märker att feelgood går jättebra, säger bibliotekschef Maria Persson.

– Även biografier går bra, säger Linda Loberg.

Många lånar på sig böcker inför ledigheten. Genrebild.
Många lånar på sig böcker inför ledigheten. Genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Vill ha tips

De berättar att även kulturrådsböckerna som de har är populära, speciellt bland sommargäster. Många som kommer till biblioteket vet vad de är ute efter och frågar efter en specifik bok men många vill också ha tips.

– Det är väldigt många som vill ha tips. Vi märker att man gärna lånar på sig lite böcker inför semestern. Vi har längre lånetider på sommaren, säger Maria Persson.

Populära böcker

Bibliotekets personal delar gärna med sig av lite tips på sommarläsning. Några av böckerna de tipsar om fanns inte inne för tillfället och därför finns ingen bild på dem. Det är bland annat boken Folk som sår i snö av Tina Harnesk. Det här är författarens debutbok. Den handlar om olika människor och deras livsöden. ”En bok som sticker ut och som man kommer ihåg när man har läst”, beskriver Maria Persson.

En annan bok som är populär är Peter Kadhammars Maos hibiskus. Boken är populär och ständigt utlånad. Peter Kadhammar kommer till Säffle för att ha författarsamtal i samband med Kulturnatten den 1 september.

En annan bok biblioteket vill tipsa om är Stormvarning av Maria Adolfsson. Det är en del i en serie böcker som utspelar sig i det påhittade landet Doggerland. ”Det är väldigt realistiskt och påminner om det samhället vi lever i även om det är påhittat, säger Maria Persson, som tycker att det bästa är att läsa böckerna i rätt ordning för att hänga med.

  • Sömmerskan och friheten av Karin Härjegård. En uppföljare till boken Kallbaderskan bland fjällen. ”Handlar om en kvinna som blir dumpad av sin man och flyr till Härjedalen där hon börjar jobba på våffelbruket. Boken har ett djup i sig då man även får följa kvinnan som förr i tiden drev våffelbruket”.
    Sömmerskan och friheten av Karin Härjegård. En uppföljare till boken Kallbaderskan bland fjällen. ”Handlar om en kvinna som blir dumpad av sin man och flyr till Härjed… Foto: Nathalie Forsström
  • En väv av lögner av Kristin Fägerskjöld. Den här boken är det många biblioteksbesökare som tipsar om och många som säger att det är en bok man sträckläser eftersom man inte kan sluta läsa den. Boken är baserad på en sann historia.
    En väv av lögner av Kristin Fägerskjöld. Den här boken är det många biblioteksbesökare som tipsar om och många som säger att det är en bok man sträckläser eftersom man… Foto: Nathalie Forsström
  • Ljudet av fötter av Sara Lövestam. Första delen i romansviten om Monika. ”En berättelse om det sociala arvet, föräldraskap och meningen med livet”.
    Ljudet av fötter av Sara Lövestam. Första delen i romansviten om Monika. ”En berättelse om det sociala arvet, föräldraskap och meningen med livet”. Foto: Nathalie Forsström
  • Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane. En roman om kärlek och hemligheter.
    Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane. En roman om kärlek och hemligheter. Foto: Nathalie Forsström
  • Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman. Handlar om Noah och hans farfar och hur demensen påverkar deras relation.”En väldigt fin bok som man kan känna igen sig i”.
    Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman. Handlar om Noah och hans farfar och hur demensen påverkar deras relation.”En väldigt fin bok som … Foto: Nathalie Forsström
  • Hallå - min faster. Var är du? av Ulla Wentzel. Handlar om demenssjukdom. Ulla Wentzel kommer till biblioteket i Säffle den 20 september för att berätta om sin bok och om demens ur ett anhörigperspektiv.
    Hallå - min faster. Var är du? av Ulla Wentzel. Handlar om demenssjukdom. Ulla Wentzel kommer till biblioteket i Säffle den 20 september för att berätta om sin bok och… Foto: Nathalie Forsström
  • Den sista migrationen av Charlotte McConaghy. ”En dystopi men också en kärleksförklaring till djur och natur”.
    Den sista migrationen av Charlotte McConaghy. ”En dystopi men också en kärleksförklaring till djur och natur”. Foto: Nathalie Forsström
  • Nord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf. Det här är första delen, det finns en uppföljning som heter Syd. Böckerna utspelar sig i restaurangmiljöer i Sverige. I Nord blir huvudpersonen uppringd och erbjuden ett drömjobb i Åre. Erbjudandet verkar vara för bra för att vara sant men ändå tvekar han inte.
    Nord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf. Det här är första delen, det finns en uppföljning som heter Syd. Böckerna utspelar sig i restaurangmiljöer i Sverige. I… Foto: Nathalie Forsström

Artikeltaggar

BöckerDeckareKulturnattenLitteraturMaria PerssonPeter KadhammarSäffleUlla Wentzel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.