Hoppa till huvudinnehållet

Säffle hårdast drabbat av fjolårets skogsbränder

Publicerad:
Det brann på en yta av ett och ett halvt hektar i Bäckelund utanför Värmlandsbro i augusti 2022.
Det brann på en yta av ett och ett halvt hektar i Bäckelund utanför Värmlandsbro i augusti 2022.

Antalet skogsbränder 2022 var det högsta sedan värmeböljan 2022. I Värmland var Säffle kommun den värst drabbade, där över tre hektar skog brann förra året. Det visar statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Förra året brann 656 hektar skogsmark i Sverige, enligt siffror från MSB, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Mest skog förstördes i Marks kommun, där 81 hektar, eller 810 000 kvadratmeter, brann. I Värmland drabbades Säffle hårdast, då 37 522 kvadratmeter, eller drygt tre hektar skog, härjades av bränder.

En av de mer omfattande skogsbränderna i Säffle var i Bäckelund norr om Säffle den 29 augusti. Tolv brandmän kämpade då med att släcka en och en halv hektar skogsbrand i svår terräng.

I år har den hittills största skogsbranden för räddningstjänsten Säffle inte legat i Värmland, utan i grannkommunen Åmål.

– När det var som torrast så hade vi många bränder vid järnvägen i Åmål. Den största var på sju hektar, säger brandmästare Mattias Andersson.

Inför årets sommarsäsong så köpte räddningstjänsten in mer materiel för att vara förberedda för en eventuell varm och torr sommar.

– Vi ingår i Räddningstjänsten Region Bergslagen och hjälper varandra. Det är vår styrka.

Torr inledning

Den värmländska sommaren inleddes torrt och varmt, men har sedan dess varit desto regnigare. Om det skulle bli varmare och torrare igen så finns det flera saker som man bör tänka på som privatperson i skog och mark.

– Respektera eldningsförbudet. Det är superviktigt. Vi har sett att det fuskas med det ibland, när det eldas ris och skräp.

Anledningarna till skogsbränder kan variera stort. Utöver gnistor från tågen som kan skickas iväg långt så kan det även komma gnistor från kedjor på skogsmaskiner, eller bränder som startas av blixtnedslag. De är svårast att upptäcka.

Något som blivit mindre vanligt är barns lek med eld i naturen. För 20 år sedan orsakades omkring 12 procent av alla bränder i skog och gräsmark av barn. I dag är den siffran nära noll.

– Min erfarenhet är att det inte är så vanligt. Jag kan bara minnas en sån händelse, säger Mattias Andersson.

Den bilden delas av Anders Granström, brandforskare på Statens lantbruksuniversitetet i Umeå.

– Det kan ha att göra med att barn är ute i terrängen mycket mindre och gissningsvis inte får vara ensamma lika mycket, utan är under större övervakning av föräldrarna. Det är en väldigt tydlig förändring, säger Anders Granström till Nyhetsbyrån Siren.

Oskar Sandström

Det brann på en yta av en och en halv hektar i Bäckelund utanför Värmlandsbro i augusti 2022.

Artikeltaggar

ÅmålBränderMSBOlyckor och katastroferSäffleSkogsbränderVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.