Hoppa till huvudinnehållet

Alla ska bli vinnare på Nysäters tennisbanor

Publicerad:
Martin Larsson och Lars Hagman väntar ivrigt på kommande helgs dubbelturnering.
Martin Larsson och Lars Hagman väntar ivrigt på kommande helgs dubbelturnering. Foto: Kjell Olsson

På lördag är det en stor och festlig dag vid Gillberga TK:s två tennisbanor i Gillberga. Då vankas det en dubbelturnering med sexton spelare som lottas ihop i dubbelpar. Därefter spelar man matcher i först till tre stycken vunna games.

– Alla ska bli vinnare och vi tror det kan bli riktigt roligt, säger Lars Hagman, som är tävlingsledare.

Banorna är i ypperlig form och när ST hälsar på de vackert belägna grusbanorna riktigt längtar dessa efter servar, hårda slag, stoppbollar och glidande tennisskor!

Inget fel på spelsinnet hos dessa herrar!
Inget fel på spelsinnet hos dessa herrar! Foto: Kjell Olsson

Mister Tennis

Just Lars Hagman personifierar tennissporten i Gillberga. Han var med redan i början av 70-talet då den idylliska tennisplanen låg vid Karlberg. 1968 var den enda banan invigd. Denna idyll kom att vara i bruk fram till 1987 då Karlbergs TK övergick i Gillberga TK. Även pappa Sven Hagman hade många fingrar med i spelet vid banbygget.

– Vi behövde två banor och de nya kom att byggas på kommunal mark, säger Lars.

Nämnas kan att Lars var starkt pådrivande för att den nya anläggningen skulle komma till stånd. I ST:s reportage från den 29 augusti 1987 står att läsa att det var tre orsaker till att det byggdes nya banor: Dessa var: 1. Ett kommunalt bidrag på 100 000 kronor. 2. Hundratals ideella arbetstimmar. 3. Lars Hagman.

1987 skrev Säffle-Tidningen om den nya anläggningen i Nysäter, som invigdes under pompa och ståt.
1987 skrev Säffle-Tidningen om den nya anläggningen i Nysäter, som invigdes under pompa och ståt. Foto: Kjell Olsson

Du har alltså i mer än femtio år sysslat med tennis, både som spelare och kanske främst som organisatör och ”alltiallo”?

– Ja, man har haft förmånen att vara med och det kan inte nog betonas att bygdens folk ställt upp något alldeles fenomenalt, säger Lars.

Han nämner dels det stora arbete som gjordes när den gamla med sly övervuxna isbanan förvandlades till två grusbanor, dels när man 2017 gjorde en totalrenovering av banor med mera.

År 2021 var den senaste aktiviteten, när ett bollplank göts i betong av ”betongspecialisterna” Martin och Stefan Larsson. Dessa är två av de stora ideella krafter som genom åren på många sätt stöttat tennisen samt under vintertid även skidanläggningen.

  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson
  • Foto: Kjell Olsson

– Det är många som bidrar, säger Martin, som är med och visar runt på mönsteranläggningen när ST hälsar på.

– Då kördes bland annat tonvis med röd tennismassa ut med skottkärror och det kom folk från hela bygden för att hjälpa till, säger Lars.

I den ”gamla” klubben var det som mest 140 medlemmar och det var seriespel under många år. En hel del av de som var med då kommer nu till ”dubbelturneringen” och det blir lite av en hemvändardag. Idag har man ett fyrtiotal medlemmar men man hoppas på en ökning.

– Det spelas en del och vi hoppas även kunna få igång de yngre, kanske genom bland annat samarbete med skolan, funderar Lars.

– En annan sak är att vi vill att det ska vara billigt att spela, och därför spelar man gratis om man är medlem. Det kostar 300 kronor per familj eller 100 för senior och 100 för ungdom, säger Lars.

Nämnas kan att det finns både racketar och bollar att låna och det går bra att provspela.

Nyligen hölls årsmöte och nuvarande styrelse är ordförande Fredrik Johansson, sekreterare Felicia Andersson, kassör Ingemar Olsson, ledamöter Arne Rosander och Lars Hagman och suppleanter Ola Axelsson och Martin Larsson.

– Runt 2018-19 kom intresset tillbaka och nu ser vi bara framåt och dubbelturneringen är en första grej, fastslår Lars.

Bollplanket invigdes 2021 med bland annat musik av en stråkkvartett.
Bollplanket invigdes 2021 med bland annat musik av en stråkkvartett. Foto: Kjell Olsson

Man hoppas på stor publik och det blir servering.

Riktigt lika stor uppståndelse kanske det inte blir som när banorna invigdes 1987. Då kom landslagsspelaren Kjell Johanson på besök och mötte värmländske DM-mästaren Bo Larsson. Den förstnämnde vann klart men många fina bolldueller bjöds. Närvarande var även förutom stor publik kommunstyrelsens ordförande Carl-Olof Pettersson samt Carl-Axel Högberg från Turist och Fritid.

Artikeltaggar

EkonomiGillbergaKarlbergKommunstyrelsenStyrelserTennis

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.