Sofia Malmberg har under flera år jobbat som canineopat och hundpsykolog. Vid sin mottagning i Svanskog har hon byggt en hinderbana för hundar där hon anordnar gruppträningar under sommaren.
För fem år sedan blev Sofia Malmberg, från Svanskog, färdigutbildad canineopat och startade då sitt företag Svanskogs Hundfysik. Hon driver i dag en mottagning i Svanskog där hon tar emot hundar för rehabilitering och träning.
Ny aktivitet
En ny aktivitet som Sofia har startat upp i år, är en hinderbana för hundar, eller hunderbanan, som hon kallar den. Idén fick hon när hon tidigare hade två schäfrar och en skada i nacken som begränsade hennes möjlighet att motionera hundarna. Hon ville därför ha något lättillgängligt där de kunde få både fysisk och mental stimulans utan att hon skulle behöva belasta skadan.
– Jag tog inspirationen av en tidigare kollega som hade byggt en liknande hinderbana och drog iväg till farsan för att hämta gamla däck som jag sen grävde ner i marken, säger Sofia.
Allt eftersom har fler hinder tillkommit och i dag består hinderbanan av bland annat däck i olika storlekar, stubbar, balansbrädor och en liggande stege.
Balans och styrka
Från början var hinderbanan alltså ämnad för Sofias egna hundar, men allt eftersom hon lärde sig mer om hur den typen av träning kan stärka hundens mentala och fysiska hälsa, insåg hon att det också skulle vara bra träning för hennes kunder.
– Man kan träna bland annat hunden balans, styrka, kommunikation och självförtroende, säger Sofia.
Tanken är också att hinderbanan ska inspirera ekipagen att göra övningarna på andra platser.
– Det behövs inga dyra redskap, utan man kan försöka hitta saker i miljön där man bor eller promenerar. Några vedträn kan till exempel bli cavaletti och man träna balans på betongsuggor eller på stubbar i skogen.
Premiär
När ST gjorde ett besök hos Sofia, var det premiär för gruppträning på hinderbanan. Tre deltagare var på plats med sina hundar. Emelie Shüman med tollaren Viza, Jenny Schilobolski med blandrasen Enzo och Linnéa Dyberg med blandrasen Akira.
Jag har sett chihuahuor som tror att de inte får plats i traktordäck och stora raser som trycker sig igenom de minsta däcken
Akira, som tycker att det är svårt att fokusera med andra hundar i närheten, är först ut och värmer upp med att lyfta ordentligt på benen i den liggande stegen, innan de går vidare med lite svårare övningar.
– Nu ska vi testa hur stor hon tror att hon är!, säger Sofia.
Akira ska få prova att gå igenom det stora traktordäcket på banan. Det är ett perfekt sätt att få se mer av hundens personlighet och dess uppfattning om sin egen kropp i förhållande till miljön, menar Sofia.
– Jag har sett chihuahuor som tror att de inte får plats i traktordäcket och stora raser som trycker sig igenom de minsta däcken, säger Sofia.
Träningen pågick under ungefär en timmes tid och ekipagen byttes av på de olika hindren. Sofia förklarade tydligt och strukturerat hur ekipagen skulle ta sig an utmaningarna. Bland annat berättade hon om vad den här typen av träning gör hos hunden.
– Genom den här rörelseträningen hjälper vi hundarna att processa känslor och hormoner. Ofta blir de väldigt avslappnade och nöjda efter ett pass på hunderbanan.