Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt avrådan från bad på Duse

Publicerad:
Avrådan från bad på Duse.
Avrådan från bad på Duse. Foto: Diana Dragic

Förra veckans vattenprover från strandbadet på Duse Udde, visade höga bakteriehalter i vattnet. Kommunen avrådde därför från bad där tills vidare.

Nu har Säffles miljöenhet tagit nya prover, som visar på mycket höga halter av bakterier. Badvattnet är därmed fortsatt otjänligt tills vidare.

– Otjänligt vatten betyder att bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag, skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett meddelande till ST.

Orsaken till föroreningen kan man inte veta säkert, men generellt finns de bakterier som har upptäckts normalt i avföringen hos människor och andra varmblodiga djur, anger myndigheten.

Hur länge vattnet kommer att vara otjänligt går inte heller att säga, men kommunen kommer att ta kontakt med arrendatorn av campingen för att efterfråga eventuella orsaker till den dåliga vattenkvaliteten och åtgärder av arrendatorn för att stävja detta, , skriver Katarina Lundin, kanslichef på Säffle kommun.

Så länge vattnet är otjänligt tas nya prover en gång i veckan.

Artikeltaggar

BakterierDuse UddeFöroreningarMiljöSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.