Hoppa till huvudinnehållet

Hembesök med hälsofrämjande samtal

Publicerad:
Emma och My jobbar som funktionshinder- och anhörigkonsulenter på socialförvaltningen. Snart kommer de erbjuda hälsofrämjande samtal till alla över 75 år fyllda.
Emma och My jobbar som funktionshinder- och anhörigkonsulenter på socialförvaltningen. Snart kommer de erbjuda hälsofrämjande samtal till alla över 75 år fyllda. Foto: Emma Alegod Bruce

Stärka självständigheten och förbygga fallolyckor. Det är den övergripande ambitionen med de hälsofrämjande samtalen som kommer erbjudas till dig som är över sjuttiofem år.

Det hälsofrämjande samtalet kommer att erbjudas för alla över 75 år. Varje samtal utformas efter behovet men tanken är att genom samtalen ska kunna få hjälp att bibehålla den egna självständigheten.

Under augusti kommer de första breven med information att skickas ut. Då det inom kommunen finns många personer som är över 75 år så kommer arbetet pågå under en längre tid. Med andra ord behöver man inte känna sig bortglömd om det dröjer innan informationen om hembesöket dröjer.

Deras uppgift

Emma Kristensson och My Andersson jobbar på socialförvaltningen och har båda rollen som anhörig- och funktionshinderkonsulent. Vilket innebär att de har hand om och bevakar funktionhindersfrågor samt har det övergripande ansvaret för anhörigstödet. Det hälsofrämjande samtalet kommer att vara en del av deras arbetsuppgift i uppdraget.

Ett trevligt samtal

– Vi vill se det som ett trevligt samtal, säger Emma Kristensson.

Samtalet är helt och hållet valbart. Trots att man inte känner sig i behov av hjälp just nu, så kan det ses som en första kontakt med kommunen och socialförvaltningen. Om två månader, ett år eller fem år så kanske det ger något och då har man haft samtalet innan exempelvis ett fall sker. Kanske är man i en anhörigsituation och kan få tips på hur man kan få stöd.

– Vi anpassar oss och är inte här för att pracka på någon något, säger My Andersson.

Med sig till varje hembesök har de med sig ett informationskit som innehåller sånt som kan vara nyttig. Bland annat sociala aktiviteter i kommunen för äldre, texter om anhörigstödet, socialförvaltningen och visningsrummet.

Informationskitet innehåller massa bra tips, som lämnas kvar så man kan läsa i lugn och ro.
Informationskitet innehåller massa bra tips, som lämnas kvar så man kan läsa i lugn och ro. Foto: Emma Alegod Bruce

Om hembesöket

Vid ett hembesök så kommer My och Emma även att gå igenom hemmet för att se vilka små justeringar som kan ge stora skillnader, till exempel att vända hur en matta ligger eller se över sladdar. Även ge tips på lättare hjälpmedel för att förhindra olyckor eller underlätta i hemmet.

Varje besök räknas ta en timme, sen kommer vissa gå fortare medan andra kommer ta längre än så. Då varje samtal utgår från individen och ens livssituation och behov att tala om.

De betonar också att ett hembesök inte på något sätt handlar om att bedöma hemmet eller deras liv. Det ska ses som ett öppet samtal. Både My och Emma har tystnadsplikt och kommer inte att föra någon dokumentation av vad de talar om.

Medel för socialstyrelsen

Att kunna erbjuda dessa samtal är tack vare medel som socialstyrelsen delar ut för ändamålet att främja hälsan. Flera kommuner runt om i Sverige kommer att göra samma sak. I Säffle har liknande samtal funnits tidigare, men då har åldersgränsen varit högre.

Självständighet och trygghet

Genom samtalen hoppas Emma och My att den hälsan bland de över sjuttiofem stärks och att de under en längre tid känner sig självständiga och trygga.

– Samtalet kan inbegripa det mesta i livet, vi pratar om det man vill. Så förhoppnings blir det positiv respons, säger Emma Kristensson.

Samtalet ska ses som en trevlig stund där man bland annat har möjlighet att ställa sina frågor och funderingar.
Samtalet ska ses som en trevlig stund där man bland annat har möjlighet att ställa sina frågor och funderingar. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

Emma KristenssonSäffleSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.