Hoppa till huvudinnehållet

Regnet snuvade Duse på en rekordsommar

Publicerad:
På grund av juliregnet blev det inte den rekordsommar som väntades på Duse.
På grund av juliregnet blev det inte den rekordsommar som väntades på Duse. Foto: Diana Dragic

I början av året spådde First Camp om en rekordsommar på Duse Udde, då bokningsvärdet i kronor för juni-augusti visade en tio procents ökning jämfört med sommaren 2022, som i sig var ett rekordår. Nu ser läget dock inte riktigt likadant ut.

Då var prognosen strålande. Folk bokade sin semester ovanligt tidigt och man kunde se en uppåtgående trend i antalet bokningar på Duse. Speciellt efterfrågade var stugorna, som redan då hade ökat med hela 17 procent. Men en julimånad med övervägande dåligt väder gjorde att trenden vände, och nu ser läget i stället sämre ut, jämfört med i fjol.

– Duse Udde ligger just nu minus fyraprocent i bokningsvärde i kronor för juni-augusti 2023, jämfört med samma tidpunkt föregående år, säger Jessica Kleimert, destinationschef på First Camp Duse Udde.

Orsaken tror Jessica är det dåliga vädret.

– Högsäsongen är i juli, men det dåliga vädret har gjort att gästerna minskat, men vi ser positivt till augusti och september månad.

När det är dåligt väder passar gästerna på att utforska naturen kring Duse, berättar Jessica.
När det är dåligt väder passar gästerna på att utforska naturen kring Duse, berättar Jessica. Foto: Diana Dragic

Stugorna står sig

Trots att det blev en sämre sommar än väntat, innebär inte det per automatik att det är en dålig sommar för Duse. Fler än någonsin väljer i dessa kristider att semestra och hemestra billigt. Särskilt camping, är en semesterform som trendar just nu, vilket märks tydligt, inte minst när det gäller efterfrågan på stugor.

– I juli fick vi en ökning på 32 procent i bokningsvärde för våra stugor jämfört med föregående år, säger Jessica.

Att gäster i högre grad väljer stuga i stället för campingplats, har till viss del också med vädret att göra.

– En del gäster som tältade, valde att uppgradera till stuga på grund av vädret. Men det kan finnas flera olika orsaker till att ökningen på stugorna. Duse Udde är mer synliga över större plattformar efter att Duse Udde kom in i First Camp.

Uthyrningen av stugor har ökat kraftigt i år.
Uthyrningen av stugor har ökat kraftigt i år. Foto: Diana Dragic

”Utforskar naturen”

Jessica märker även på de gäster som har valt Duse i sommar, att vädret påverkar. När det inte är badväder, väljer gästerna andra aktiviteter.

– Gästerna som vistas hos oss utforskar naturen och sjön, de hyr kanoter eller roddbåt och tar promenad på vandringsleden. De andra aktiviteterna har det blivit mindre av i år.

Hur känns det att det inte blev den rekordsommar som ni hade väntat er?

– Även om det inte blev en rekordsommar så hoppas vi att de gäster som besökte oss fick en minnesvärd vistelse. Vi har haft ett bra år hittills och är förhoppningsfulla att gästerna väljer att komma till oss under höst och vintersäsongen samt komma tillbaka sommaren 2024, säger Jessica.

Artikeltaggar

CampingDuse UddeTrenderTurismVäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.