Hoppa till huvudinnehållet

Röd varning för extremt höga vattenflöden: ”Ovanligt kraftfullt”

Publicerad:
SMHI varnar för extrema vattenflöden i sydvästra Värmland och norra delen av Dalsland.
SMHI varnar för extrema vattenflöden i sydvästra Värmland och norra delen av Dalsland.

Ett stort oväder drar in över Sverige och det kraftiga regnet som väntas falla under söndag och måndag kommer att skapa höga vattenflöden.

Nu varnar SMHI för extrema vattenflöden i sydvästra Värmland och norra delen av Dalsland.

Varningen som SMHI utfärdat gäller från måndag klockan 00.00 och tills vidare.

De kommuner som väntas drabbas av höga eller extrema vattenflöden är Eda, Arvika, Grums, Årjäng, Säffle, Bengtsfors och Åmål.

– Det ser ut att bli besvärligt. Till att börja med gäller det de små vattendragen, diken, bäckar och åar. Därefter letar sig vattnet till sjöarna. Även om det slutar regna så tar det tid för vattnet sjunker undan, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Flödena som väntas uppstå, uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan.

– Det är ovanligt att vi utfärdar röda varningar för höga vattenflöden. För att vi ska gå ut med en röd varning krävs att flödena inte har varit så höga på 50 år. Det har redan regnat mycket i de här områdena och marken är mättad på vatten.

Enligt SMHI innebär en röd varning mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten.

Den kraftiga nederbörden kan orsaka extremt höga strömhastigheter i vattendragen.

– Det finns risk för översvämning i källare. Låglänta områden och tätorter är extra utsatta. Det kan bli stökigt om avloppen inte klarar av vattenmängderna och vattnet börjar färdas på gatorna. Det finns risk för att vägtrumman kan spolas bort. Det kan ställa till problem i trafiken.

Vad ska man tänka på som privatperson?

– Titta över din egendom. Se till att man inte är exponerad för stora regnmängder. Kolla över vad du har i källaren om det blir översvämning, säger Niclas Hjerdt.

Artikeltaggar

ArvikaDalslandEdaNederbördÖversvämningarRegnSMHITrafikVäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.