Hoppa till huvudinnehållet

Vinnarna när solen går i moln

Publicerad:
Sören Larsson, Säffle Bowlinghall och BK Tegnér.
Sören Larsson, Säffle Bowlinghall och BK Tegnér. Foto: Emma Alegod Bruce

Sommaren 2023 har bjudit på minst sagt omväxlande väder, periodvis med något som liknar fyra årstider på en dag. Det är något som märks hos några av de aktörer som erbjuder vädersäkra sommarlovsaktiviteter.

– Det har varit tre gånger så mycket spel i hallen som normalt, säger Sören Larsson, Säffle bowlinghall.

Han har verkligen märkt av att juli till stor del varit regnig och mulen. I bowlinghallen har banorna varit väldigt uppbokade.

– Juni var skit, men juli har varit ovanligt bra. Det har varit tre gånger så mycket spel i hallen som det normalt är under den tiden på året, säger han.

Han är säker på att det beror på vädret.

– Juli var ju väldigt regnig till och från och då väljer folk att göra saker inomhus. Det har också varit ovanligt många utländska besökare här i år.

Boom i bassängen

Är det tråkigt väder ute kanske man hellre badar inomhus. De senaste två veckorna har simhallen haft sin populära hinderbana i bassängen, och den lockar alltid besökare. Men även bortsett från det tillskottet har det varit ovanligt välfyllda bassänger för att vara högsommar.

– I juli hade vi 4400 besökare, och det är många för att vara den här tiden på året. Vi har haft ungefär lika många besökare under sommaren som under vilken tid som helst på året, och det kan man väl tolka som mycket eftersom besöksantalet vanligtvis sjunker under sommaren, säger Viktor Karlsson.

I simhallen har det varit massor av aktivitet i sommar, inte minst sedan den populära hinderbanan installerades tillfälligt i bassängen. Arkivbild.
I simhallen har det varit massor av aktivitet i sommar, inte minst sedan den populära hinderbanan installerades tillfälligt i bassängen. Arkivbild. Foto: Diana Dragic

Dock har de vanliga stammisarna och säffleborna inte synts till lika ofta, utan en stor del av besökarna är turister.

– Det är väldigt många utländska turister faktiskt, fler än vad vi haft tidigare tror jag, säger Viktor Karlsson.

På Holgers har de fördubblat omsättningen jämfört med fjolårets sommar. Arkivbild.
På Holgers har de fördubblat omsättningen jämfört med fjolårets sommar. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Maxad bröllopssäsong

Även besöksmål som alltid brukar vara välbesökta på sommaren, märker en ökning när stranden inte lockar lika mycket. På Holgers konditori har de dubbla omsättningen mot motsvarande tidsperiod förra sommaren.

– En stor del av det är catering. Det märks att det är många som gifter sig nu i sommar, att det blivit en bröllopsboom efter pandemiåren. Men även bland den vanliga kaféförsäljningen märker vi en drastisk skillnad mot hur det brukar vara, säger Jonna Heidrich.

Även Holgers har betydligt fler utländska besökare i år än vad det har varit de senaste somrarna, vilket förstås även det kan förklaras med pandemins upphörande och att man återigen kan resa utomlands utan restriktioner. Man kan misstänka att det återspeglas i beställningarna:

– Vi har nog aldrig sålt så många kanelbullar som i år! Man kan ju tänka sig att det är utländska turister som vill testa något som de tycker känns typiskt svenskt.

Wiksfors bruk verkar dra ungefär lika mycket folk i alla väder, menar Thomas Petersson.
Wiksfors bruk verkar dra ungefär lika mycket folk i alla väder, menar Thomas Petersson. Foto: Lisa Olaison

Wiksfors bruk i Långserud har under de senaste åren etablerat sig som ett av kommunens största turistmål. De har också en mycket bra säsong, även om det inte är någon påtaglig skillnad från till exempel i fjol.

– Det är fullt upp, men jag tycker att det är ungefär som vanligt, kanske en liten ökning. Dåligt väder är inget som är negativt för oss, snarare kommer det något fler när det inte är så varmt att man vill ligga på stranden. Jag tycker att det har varit bra med folk här även på regniga dagar, säger Thomas Petersson, en av ägarna.

Sagabiografen har haft en ovanligt välbesökt sommarsäsong. Arkivbild.
Sagabiografen har haft en ovanligt välbesökt sommarsäsong. Arkivbild. Foto: Peter Bäcker

Biosommar

En typisk regnvädersaktivitet är att kolla på film. Sagabiografen har noterat ovanligt många biosugna säfflebor i år.

– Det är en ganska markant ökning mot föregående sommar, säger Jonathan Kilström, maskinist och vikarierande förestående.

Han tror att det är en kombination av att det är en stark biosommar med många omtalade storfilmer och att biografen har haft vädret på sin sida.

– För oss är ju regnet en fördel.

Alla filmer har dragit ganska mycket folk jämfört med vad som är norm för salongen och sommartid, men det är framför allt de senaste två veckorna som det har varit full aktivitet.

– Både Oppenheimer och Barbie har varit väldigt välbesökta, framför allt Barbie. Då var det fullsatt i salongen, säger Jonathan Kilström.

Artikeltaggar

RegnSäffleSören LarssonVäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.