”Följ trafikrytmen, kör försiktigt och ha kul” - det var orden som mopedfantasterna fick med sig på sin 4 mil långa resa runtom i Långserud. Det var nämligen dags för det traditionsenliga Mopedrallyt i bygden. Det var hela 21 år sedan det första rallyt kördes, så det har blivit en riktigt långlivad och framförallt omtyckt tradition.
– År 2002 körde vi igång. Det var då det var 50-årsjubileum för den nya lagen som kom 1952 - lagen som tillät mopeder i Sverige. Vi skulle ha någon utställning med knyppeldynor, men vi var några som tänkte att det skulle vara roligt med lite mopeder. Vi hade en som restaurerade lite moppar här i närheten och tänkte att han kunde ställa ut dem då, berättar Per-Anders Henningsson som var med när Mopedrallyt växte fram.
Han fortsätter med ett härligt minne från starten:
– Jag kommer så väl ihåg Signe, som också var med och var ansvarig då, hon tyckte ju inte om mopeder - de var bara högljudda. Hon sa ”nej fy” till förslaget, men efteråt kom hon till mig och sa ”Du, det var allt roligt det här du.” Och detta blev början till Mopedrallyt som vi ser idag - fantastiskt.
Per-Anders förklarar om att Mopedrallyt handlar framförallt om att man ska kunna se hela bygden som man bor i - i lugn och maklig takt.
– Man åker runt på sin moped och får se hembygden på ett långsamt sätt - det finns inget bättre sätt att se den på.
Roliga stationer längs vägen
Årets rally var fyra mil långt, med fem stationer längs vägen. Per-Anders berättar att de under årets lopp har försökt hittat på lite roliga grejer längs vägen.
– Det har varit mycket konstigt under åren; kast med liten mopedmotor och hämta vatten i en hink - full med hål i botten, bland annat, skrattar han.
– Jag kommer ihåg när Johan på Botten skulle kasta en japansk mopedmotor ett år, och han kastade den så långt så det måste ha varit ett världsrekord. Alla blev otroligt chockade vad långt han kunde vina iväg den, skrattar han.
Robin Lawner hade koll på årets stationer. Kast med hästsko och en skyttestation fanns med. Dessutom skulle det klyvas en gärdsgårdsstör med en fogsvans på tid, kastats ärtpåsar i ett hål och stås i jägarställning. Man försöker alltid ha praktiska övningar på alla stationer.
– Det här med ärtpåsarna är något som också kallas ”cornball”. Man ska kasta ärtpåsar i ett hål på en skiva som står lutad i vinkel. Den sista stationen är jägarställningen - där får den som orkar stå längst flest poäng. De kör fem åt gången. Sedan finns det självklart en korvstation där de kan äta lite grillad korv med fin utsikt.
Nostalgitripp
Robin och Per-Anders påminner sig om en annan station som de haft för länge sedan. Det var en farttävling.
– Ja, de skulle se vem som kunde åka snabbast, och det var en - vi säger inga namn - som hade en trimmad moped. Jag och Robin stod med en sådan polislaser och mätte hastigheten på honom. Jag tror vi mätte 94 kilometer i timmen, skrattar Per-Anders.
– Vi hade en maxhastighet på 50 kilometer i timmen, och gick det för fort så fick man minuspoäng. Han samlade på sig väldigt många, tillägger Robin skrattande.
– Fort gick det i alla fall - han vann dock inte det året. Och han var väldigt snopen när han åkte dit på det, säger Per-Anders.
De konstaterar att det finns många goda och roliga minnen från årens alla rallyn.
Tre taxar på tur
En av deltagarna i mopedrallyt var Per Svensson från Rolfserud, Säffle. Hans ekipage stack ut lite extra i mängden. Han hade nämligen med sig en hundbur på flaket på sin moped - en hundbur med tre taxar i.
Ska de med dig på turen?
– Ja, de ska med runt så jag hoppas vi kommer i mål. Det är första gången som de är med - husse tycker att det är kul så då får de hänga på.
Vad heter de och hur gamla är valparna?
– Mamman heter Gullan och valparna heter Karin och Elly - de är 11 veckor gamla.
I ledet som bildas bakom förste startare, Lars Takman, finns det nästan lika många olika mopeder och historier som det finns deltagare. Två av deltagarna har åkt hela vägen från Bengtsfors på morgonen - 4,8 mil har de kört - och det är innan starten ens har gått.
– De har åkt 4,8 mil hit, ska köra, 4 mil här, och sedan hem lika långt - de lär inte vilja köra moped på ett tag sedan, skattar Per-Anders.
Många av deltagarna har också varit med flera gånger. En av dem har varit med alla gånger som mopedrallyt har körts, en annan har bara missat ett år. Det finns också en hel del damer i startfältet och en av dem startat sitt nionde rally i Långserud.
Totalt i årets lopp var det ett 80-tal startande - en mycket bra siffra tycker Per-Anders och Robin. Och många ansikten är bekanta sedan tidigare år - många kommer tillbaka, vilket man tycker är superkul.