Hoppa till huvudinnehållet

Hårda vindar stoppade starten i junior-EM – Gustav Skålén på plats i Polen

Publicerad:
SSÅV:s Gustav Skålén ska segla junior-EM för E-jolle i polska Ustka, men hårda vindar har skjutit ett par dagar på starten.
SSÅV:s Gustav Skålén ska segla junior-EM för E-jolle i polska Ustka, men hårda vindar har skjutit ett par dagar på starten. Foto: Privat

Hektiska dagar väntar SSÅV:s Gustav Skålén, 15, som i söndags skulle gjort internationell debut i junior-EM i E-jolle polska Ustka och direkt därefter åka hem och segla junior-SM.

Men hårda vindar stoppade tävlingarna både söndag och måndag.

Efter en tävlingsfri period väntar ett hektiskt tävlingsschema för Säfflekillen Gustav Skålén som de kommande dagarna ska segla både junior-EM och junior-SM i E-jolle.

Junior-EM går i Ustka i Polen från söndag till torsdag. Där startar omkring 120 ungdomar, varav närmare 70 pojkar och drygt 50 flickor. Av dessa är nio från Sverige. Därefter blir det en tuff sträckkörning natten till fredag från Polen till Stenungsund där junior-SM drar igång under fredagen.

Det är seglare som får vara högst 19 år från hela Europa som tävlar på junior-EM i Polen. De danska och spanska seglarna brukar slåss i toppen, men även de svenska ungdomarna brukar placera sig bra i klassen E-jolle.

Start på tisdag

Gustav Skålén tävlade i junior-SM i E-jolle redan i fjol, men tävlingen i Ustka blir 15-åringens internationella tävlingsdebut. Tävlingen skulle ha tagit sin början i söndags, men vindarna låg då på 15–17 sekundmeter, vilket ansågs vara för mycket.

På måndagen var det storm med vindar upp mot 25 sekundmeter och tävlingarna försenades ytterligare, men enligt prognoserna ser det ut att kunna bli start på tisdag eftermiddag.

Gustav Skålén är en av de yngsta seglarna både på junior-EM och på junior-SM. I Ustka är han yngst av de nio svenska ungdomarna som tävlar. Han har som målsättning att komma på övre halvan i Polen, men på junior-SM siktar han högre och hoppas nå topp-fem om allt klaffar.

Artikeltaggar

PolenSSÅVStenungsundUstkaVäderVind

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.