Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänsten efter regnkaoset: ”Fortsatt på tå”

Publicerad:
Stormen Hans orsakade flera översvämningar i Säffle.
Stormen Hans orsakade flera översvämningar i Säffle. Foto: Lisa Olaison

Ovädret Hans satte räddningstjänsten i Säffle i arbete igår. Under gårdagen inkom ett stort antal larm under kort tid.

Trots det ansträngda läget gick arbetet förhållandevis bra.

– Vi var snabbt på’t och det var inga längre väntetider, säger Mattias Andersson, insatsledare på räddningstjänsten i Säffle.

Under gårdagens kraftiga regnoväder inkom totalt 16 larm till räddningstjänsten i Säffle. Främst var det villaägare som larmade om översvämningar, men även en del flerbostadshus.

– Larmen kom både från landsbygden och inifrån stan, men på landsbygden var det nog värst. Främst var det ytvattnet som ställde till det då det rann ned mot fastigheterna. I några källare hade vattnet kommit in upp genom golvbrunnar och även de med garagenedfarter hade problem.

Trots att samtliga larm inkom ungefär samtidigt, lyckades man koordinera arbetet effektivt, menar Mattias.

– Jag tyckte att det gick bra. Vi var snabba på’t och det var inga längre väntetider. Vi tog in lite fler brandmän och vi hade även en liten stab vid brandstationen bestående av räddningstjänsten samt VA- och gatuenheten i Säffle kommun.

Men läget kunde ha varit värre, om det inte vore för att många Säfflebor verkar ha varit mer förberedda den här gången än vid tidigare regnkaos.

– Utan att veta säkert, tror också att de som har råkat ut för översvämningar förut har förberett sig bättre av just den anledningen. Det ringde även några under helgen för att fråga om råd och låna pumpar av oss, säger Mattias.

När lugnande det ned sig igår?

– Det var framåt eftermiddagen där så lugnande det ned sig. Som tur var kom det inget mer regn och det får vi vara tacksamma för.

SMHI varnar för höga flöden i vattendrag.
SMHI varnar för höga flöden i vattendrag. Foto: Lisa Olaison

”Fit for fight”

Prognosen för de kommande två dagarna har ändrats något det senaste dygnet. Just nu finns ingen röd varning för översvämningar över Värmland på SMHI, men eftersom marken är så pass mättad och vattennivån generellt hög, behövs inte mycket regn för att det snabbt ska bli översvämning igen.

– Det som SMHI varnar för nu är att det är höga flöden i vattendragen och det kan ju ställa till det, kanske mest på landsbygden. Där har vi också kontakt med hemtjänsten ifall att några vägar blir påverkade och de behöver hjälp med transport, så att äldre kan få den hjälpen de behöver.

Har man en fastighet i närheten av ett vattendrag, bör man alltså vara observant.

– Då kanske man behöver vidta åtgärder snabbt, innan det svämmar över och blir ett problem. Det kan gå ganska fort när det väl sätter gång och vattnet letar sig fram överallt.

Än så länge är det dock lugnt.

– Idag har det regnat lite på förmiddagen och varit uppehåll så idag känns det bra. Vi har inte fått några fler larm relaterat till regn, men vi håller på att samla in pumpar som vi har lånat ut och ska återställa allt så att vi är fit for fight om det skulle komma mer regn.

Vad tänker du om att det kommer fortsätta att regna de kommande dagarna?

– Det är ju bara att gilla läget. Vi är ju fortsatt på tå och har inte stängt samarbetet med va- och gatuenheten utan det får vara kvar tills vi känner oss lugna med vädret.

För att undvika översvämning i sitt hus vid kraftigt regn, finns det några saker man kan tänka på. För det första kan man förbereda sig genom att bära upp saker från golvet.

– Det finns även enklare pumpar på de flesta byggvaruhus, som inte kostar speciellt mycket. Om man har en golvbrunn kan man också försöka stänga för den så att man inte får in vatten den vägen, säger Mattias Andersson.

Artikeltaggar

ÅtgärderÖversvämningarRegnSäffleSMHIVäderVärmlands länVatten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.