Hoppa till huvudinnehållet

Delar av Långseruds historia i blöt

Publicerad:
Anders Axelsson och Birgitta Edvardsson Kyrk med en hel del vattenskadat material framför sig.
Anders Axelsson och Birgitta Edvardsson Kyrk med en hel del vattenskadat material framför sig. Foto: Kjell Olsson

Det var ingen trevlig syn som mötte representanter för Långseruds hembygdsförening när de tittade in i sitt källarförråd vid Kvarnbacka.

Det kraftiga regnet gjorde att vatten forsade in och snabbt steg till 40 centimeter och både boklådor, litteratur och diverse dokument blev blöta.

Föreningen har tidigare iordningställt ett utrymme och där samlat böcker med mera från tidigare lagring i Nysäter samt diverse material från Långseruds hembygdsgård. I den nya lokalen har man monterat skåp och bokhyllor samt staplat lådor med innehåll.

– Tyvärr så har ett sjuttiotal sockenböcker skadats och får slängas, liksom gamla skrifter från olika skolor i bygden samt diverse böcker, säger Birgitta Edvardsson Kyrk.

Man plockade dock ihop det som fått lite mindre fuktskador och flyttade främst papper till Bygdegården där de breddes ut och lades på tork.

– Det finns bland annat en del material som blev över när den andra Hembygdsboken trycktes och det är ju viktigt att försöka bevara, säger Anders Axelsson.

Nu är det blötaste slängt och övrigt material kommer att vändas under närmsta tiden för att torka och förhoppningsvis kunna katalogiseras på nytt.

– Vi har varit i kontakt med det försäkringsbolag som finns inom Hembygdsrörelsen och fått en bra kontakt och förståelse för de skador vi drabbats av, säger Anders vidare.

För arbetet att skapa reda i det som vattnet skadat står främst representanter från Långseruds Hembygdsförenings Arkiveringskommitté, men även andra medlemmar hjälper till.

Artikeltaggar

HistoriaLångserudMänskligtSäffle kommunVäderVattenskada

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.