Hoppa till huvudinnehållet

Poesi och berättelser hos vikingarna i Nysäter

Publicerad:
Vid lägerelden berättas myter och sagor från vikingatiden.
Vid lägerelden berättas myter och sagor från vikingatiden. Foto: Debbie Andersson

Vikingavärlden i Nysäter är inte bara skeppsrodder och hårda svärdsfajter. Här berättas också sagor och berättelser vid lägereldarna av och till. Något åt det hållet – om än kanske utan eld – väntar kommande lördag med den traditionella berättarvandringen och den efterföljande poesiaftonen på Värmlands Vikingacenter. I år blir det dessutom ett boksläpp genom Karlstadsförfattaren Kaj Branzells försorg.

Vandringen är bara omkring en kilometer men det finns spännande platser längs med vägen, alltifrån den rätt nyligen renoverade hembygdsgården från 1800-talets början och fram till vikingabyn och Kung Sorgs hög. Peter Olausson leder den timslånga vandringen där det finns möjligheter för deltagarna att själva bidra med historier från såväl ”verkligheten” som från fantasins värld. Vandringen utgår från Värmlands Vikingacenter som också är platsen för den följande kvällens program i litteraturens och poesins tecken. Kaj Branzell från Karlstad inleder med att presentera sin självbiografiska skildring Hej mor!, där hennes alltför tidigt bortgångne son är huvudpersonen. Kaj är aktiv medlem i Värmländska författarsällskapet, som tillsammans med Föreningen Vikingaleden och Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar.

Kvällen ägnas sedan poesi och annan litteratur på öppen scen – vilket innebär att alla är välkomna att bidra med att läsa något som man tycker om. Det kan vara egna texter men det kan lika gärna handla om sådant man fastnat för och vill dela med sig av. Musikaliska inslag är också välkomna – liksom förstås också humor! Fornnordiska kväden brukar blandas med limerickar och naturlyrik från nutiden. Och vill man inte läsa går det lika bra att bara lyssna. Allt är helt enkelt möjligt en litterär lördagskväll i Nysäter!

Peter Olausson

Artikeltaggar

BerättelserFöreningen VikingaledenKaj BranzellKarlstadLitteraturNysäterPeter OlaussonPoesiStudieförbundet VuxenskolanVandring

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.