Hoppa till huvudinnehållet

Säsongen för Tegnér BK: ”ett av tolv lag, det är stort”

Publicerad:
Robin Sundfält känner sig lugn inför elitserien.
Robin Sundfält känner sig lugn inför elitserien. Foto: Emma Alegod Bruce

I våras tog Tegnér BK Säffles A-lag steget upp i elitserien. Vilket inte är det enda som är nytt för klubben i höst, de har lagt till Säffle i klubbnamnet. För att visa vart de kommer ifrån. Nu väntar en bowlingsäsong med nya utmaningar och mål.

Första matchen spelas i mitten av september. Då reser A-laget till Partille för att möta Team Pergamon BC som håller fjolårets SM-guld.

– Vi möter de tuffaste direkt. Det kan inte bli svårare. Samtidigt är det skönt att ha det gjort, ingen kan kräva att vi vinner mot dem, säger Sören ”Böla” Larsson

Inför säsongen i elitserien är både Sören ”Böla” Larsson och Robin Sundfält överens om att det bara kommer att bli kul och dessutom inspirerande, men inte det minsta nervöst.

Börjat träna

Att träningarna nu är i full rullning är inte så konstigt. Till en början är det mer öppen träning där alla tre lag tränar samtidigt, i och med att semester perioden inte riktigt är slut än. För A-lagsspelarna ligger fokus främst på att välja oljeprofil.

De har fått ett urval att välja på och måste nu känna efter vad som passar dem bäst. Beroende på hur oljan placeras ut på banan så ger det olika effekter på spelet. Om de ska spela Måndagen innan de åker till motståndaren får de veta deras oljeprofil och får möjlighet att träna på den.

Alla spelare ser förväntansfullt på spelåret i elitserien.
Alla spelare ser förväntansfullt på spelåret i elitserien. Foto: Emma Alegod Bruce

En trupp på 16

Truppen består av 16 spelare. Förra året hade klubben ett samarbete med BK Jösse från Arvika, då lånades spelare in. Nu har dessa två, Mattias Nilsson och Mattias Floberg, skrivit på för att spela helt och hållet för Tegnér.

När A-laget spelade i allsvenskan kunde de ha en trupp på 17 spelare, men i och med klivet upp i elitserien så får Lisa Nordström Green inte spela med A-laget längre. Av den anledning att damer inte får spela i elitserien. Hon kommer dock fortsätta med klubbens F-lag 1, vilka spelar i division denna säsong.

Mattias Nilsson har skrivit på för Tegnér BK Säffle.
Mattias Nilsson har skrivit på för Tegnér BK Säffle. Foto: Emma Alegod Bruce

Inga damlag kvar

Att få damer till bowlingen är ett problem som Robin och Böla är eniga om. Det finns nästan inga kvar. Bowlingförbundet tog ett beslut om att damer skulle få spela med herrarna, vilket resulterade i att flera damlag la ner. Idag uppskattar de att det finns tre, på sin höjd fyra, damlag kvar i Värmland.

– Det är väldigt illa och nog det sämsta beslutet förbundet har gjort, säger Sören ”Böla” Larsson.

Egna produkter

I Tegnér BK Säffle så är man mycket nöjda över laget. Jämfört med många andra så är det, som de själva säger, helt egenproducerade.

– Vi värvar ingen, man får inte betalt för att spela här. Det är tack vare det vi har samma trupp, plus våra nyförvärv, säger Robin Sundfält.

– Det är det som är vårat framgångsrecept, fyller Sören ”Böla” Larsson i.

Sören "Böla" Larsson ger Kevin Elg tips.
Sören "Böla" Larsson ger Kevin Elg tips. Foto: Emma Alegod Bruce

Även lagets tränare är lokala. Pontus Svensson har nyligen utbildat sig till level 3 tränare, vilket är det högsta steget. Sören och Robin har level två och Danny Nordström Green har motsvarande utbildning. Så även här värnas det om det egna.

Juniorerna

Nere i Bowlinghallen så hittas också sex duktiga juniorer. Emil Svensson har en stående plats i A-laget men går gymnasiet i Nässjö. Bland juniorerna finns också Kevin Elg, Hugo och Hilmer Fredriksson, Isak Blom och Emil Högfält. Den sistnämnda Emil är ”Bölas” barnbarn, vilket ”Böla” är lite extra stolt över att få spela ihop med.

– Det finns få sporter där en sextioåring och femtonåring kan spela tillsammans, berättar han.

Specifikt för juniorerna så väntar Swedish Youth Tournament i höst. En turnering som klubben fått mycket beröm för när de anordnat den tidigare.

Alla spelare ser förväntansfullt på spelåret.
Alla spelare ser förväntansfullt på spelåret. Foto: Emma Alegod Bruce

Framtiden för Tegnér BK

Föreningen hoppas kunna växa sig större. De har flertalet yngre spelare, men glappet upp till juniorerna är fortfarande stort. För att fler ska få upp ögonen för sporten kommer det snart köra igång med strikejakten som riktar sig till barn mellan sju och tolv år.

Funderingar på prova på för vuxna eller endast tjejer finns också, men det är än så länge i planeringsstadiet. Det ska finnas tid och resurser vilket alltid är kärvigt att få till.

– De som kommer hit ska känna att det finns någon som bryr sig och vill lära. Inte bara vanligt spel, förklarar Robin Sundfält.

Dit vill de komma

Målet för A-laget den här säsongen är att försöka placera sig i topp åtta. Då slipper de kvala för att behålla sin plats. Målbilden för farmalagen är att de båda ska kliva upp en division. F-lag 1 till Allsvenskan och F2 till division 2.

– Vi tycker att vi har materialet. Det känns lugnt på något vis ändå, säger Robin Sundfält.

Om ni får drömma hur stort som helst. Vart är ni då?

– Säg att vi på en femårs sikt, förutsatt att alla fortsätter att spela och allt går med oss, då kan vi nosa på en slutspelsplats. Men lagen i toppen är fantastisk bra, de har otroligt bra bowlare, det är ju världseliten. Fast att vara av ett av de tolv lagen, det är stort bara det, säger Sören ”Böla” Larsson.

Alla spelare ser förväntansfullt på spelåre.
Alla spelare ser förväntansfullt på spelåre. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

AllsvenskanFotbollNyförvärvSäffleSören LarssonSportTräning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.