Hoppa till huvudinnehållet

33 år efter bilräddningen: vilka var hjältarna?

Publicerad:
År 1990 var det ett stort antal säfflebor som räddade dagen för två unga killar från Göteborg när deras bil plötsligt slutade att fungera. Var du en av dem, eller känner någon som var med? Hör gärna av dig till Säffle-Tidningen! Genrebild.
År 1990 var det ett stort antal säfflebor som räddade dagen för två unga killar från Göteborg när deras bil plötsligt slutade att fungera. Var du en av dem, eller känner någon som var med? Hör gärna av dig till Säffle-Tidningen! Genrebild. Foto: Helena Landstedt/TT

För två herrar från Göteborg har ortsnamnet Säffle alltid ett rosa skimmer över sig. Detta sedan en vårkväll 1990 då ortsbefolkningen slöt upp för att rädda deras bil, som plötsligt havererade. Nu är frågan: har vi någon läsare som var med då det begav sig?

– Det vore roligt om de gick att få tag på. Jag har sällan blivit så väl omhändertagen, säger Olof Siverbo.

Historien utspelar sig våren 1990. De unga journaliststudenterna Olof Siverbo och Johan Nilsson var på väg hem till Göteborg från en resa till Dala-Järna, där de hade gjort intervjuer inför examensarbetet vid Journalisthögskolan.

– Jag hade lånat min pappas bil - en grön fyradörrars volvo från typ 1978. Om jag minns rätt var det en fredagskväll, säger Olof, som idag är 55 år.

Tvingades stanna

Resan gick bra ända till duon kom till Säffle. Då upptäckte de att bilbelysningen hade blivit allt svagare och svagare och verkade snart ge upp helt.

– Vi förstod inte vad det berodde på. Men att köra till Göteborg utan lampor var förstås otänkbart; det skulle vara kolmörkt ute långt innan vi var framme. Så vi svängde in på en bensinmack och frågade om hjälp.

Snart hade det samlats en liten klunga runt bilen.

– Alla var oerhört vänliga och hjälpsamma. Flera av dem var bilkunniga och började undersöka den för att försöka hitta felet.

Olof Siverbo, i dag 55, berättar att han ännu hyser varma känslor för Säffle efter all hjälpsamhet och generositet han och vännen Johan Nilsson möttes av i en nödsituation 1990.
Olof Siverbo, i dag 55, berättar att han ännu hyser varma känslor för Säffle efter all hjälpsamhet och generositet han och vännen Johan Nilsson möttes av i en nödsituation 1990. Foto: privat

Växande räddningsgrupp

I anslutning till macken fanns en butik som sålde biltillbehör.

– Den hade stängt, men den öppnades raskt igen när någon behövde någon specialpryl för att testa en teori om vad som kunde vara fel.

Den vänliga klungan växte i takt med att nytillkomna mackkunder och nyfikna förbipasserande undrade vad som försiggick. Till slut stod det klart att det var generatorn som hade pajat.

– Lite oväntat, eftersom det var ungefär den enda delen av bilen som var hyfsat ny! Våra nya vänner såg inga möjligheter att reparera den, men de lät sig inte nedslås utan började genast ringa runt för att kolla möjligheterna att snabbt skaffa fram en ny. Det här var ju före mobilernas tid, så jag antar att de lånade mackens telefon.

Det tog ingen lång stund förrän hjälpinsatsen lokaliserat en begagnad generator av rätt modell. Personen på andra sidan luren lovade att ha den till hands nästa morgon.

– Jag vet inte om han drev verkstad eller bara var en glad bilentusiast, men tack vare våra nya vänner var alltså problemet på väg att lösas på ett mycket smidigt sätt.

Erbjöds sovplats

Nu behövde Olof och Johan bara hitta ett hotell eller vandrarhem för natten. Trodde de.

– En av våra nya bilvänner insisterade på att vi skulle övernatta hos hans föräldrar och körde oss till deras villa. Det är möjligt att föräldrarna också var med i klungan runt macken, det minns jag inte nu.

Hos de gästvänliga föräldrarna fick de oväntade nattgästerna kvällsmat och sovplats i varsin soffa i vardagsrummet.

– Det enda jag minns av vårt samtal med familjen är lustigt nog att vi pratade om den lokala tidningen, alltså rimligtvis Säffle-Tidningen. ”Vi kallar den propellern eftersom den bara har tre blad!” sa sonen och skrattade gott.

Nästa morgon fick de frukost och sedan skjuts till mannen med ersättningsgeneratorn.

– Ännu en trevlig och hjälpsam man. Han tog inte många hundralappar i betalt för generatorn. Jag minns inte om det var han eller någon annan som installerade den i vår bil, men den fungerade utmärkt och resan hem gick fint.

Olof minns inte vad macken hette, men på hans minnesbild låter det som vad som idag är OKQ8.
Olof minns inte vad macken hette, men på hans minnesbild låter det som vad som idag är OKQ8. Foto: Jenni Jansson

Säffle i varmt minne

Tyvärr minns Olof och Johan inte namnen på någon av de inblandade. - Vi skickade ett tackkort, men har inte kvar någon adress eller så. Jag minns inte namnet på macken heller. Min minnesbild är att den låg nära intill E45 mot Göteborg och att vi svängde i cirkel åt höger för att komma dit. Den låg nog lite högre än vägen.

Om någon läsare känner igen den här historien och var involverad på något sätt, får denne gärna höra av sig till Säffle-Tidningen.

– De vore roligt om de gick att få tag på - och jag får passa på att återigen tacka alla inblandade för all hjälp vi fick. Jag har sällan blivit så väl omhändertagen som den gången, varken förr eller senare. Hyser fortfarande mycket varma känslor för Säffle! säger Olof.

Artikeltaggar

ButikerDala-JärnaGöteborgHistoriaJohan NilssonMänskligtOKQ8Olof SiverboSäffleSäffle-TidningenVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.