Hoppa till huvudinnehållet

Meija tog silver i skyrunning-VM för unga

Publicerad:
Meija Peterson har nyligen kommit hem från Italien med en silvermedalj i skyrunning.
Meija Peterson har nyligen kommit hem från Italien med en silvermedalj i skyrunning. Foto: Jacob Stryk, Svenska Skyrunning-förbundet

Ju längre, högre och tuffare - desto bättre! Det verkar vara mottot för 17-åriga Meija Peterson från Lindbäck i Långserud. Häromdagen kom hon hem med en silvermedalj från Italien där hon representerade Sverige i Youth Skyrunning World Championships.

Loppen avgjordes i bergstrakterna kring Fonte Cerreto La Aquila ett par timmars, bussresa öster om Rom. Regionen heter Abruzzo och är ett stort turistområde både sommar och vinter.

Meija börjar snart tredje året vid Skidgymnasiet i Sveg .

Meija Peterson, mitten, är talangen från Långserud som har en plats i svenska landslaget i skyrunning.
Meija Peterson, mitten, är talangen från Långserud som har en plats i svenska landslaget i skyrunning. Foto: Jacob Stryk, Svenska Skyrunning-förbundet

Så det var skialpinism i vintras och bergslöpning nu?

– Ja, jag gillar att testa saker och det var efter skialpinismen i vintras som landslagsledaren i Skimo, Hector Haines, frågade om jag ville testa på skyrunning, säger Meija.

Ett test gjordes och det föll så väl ut att Meija kom med i svenska laget som bestod av tre tjejer och tre killar. Klasserna är A,B och C där Meija tävlar i klass B för 17-18 åringar.

Totalt var det 280 deltagare från 31 länder som kom till start. I hennes klass 22 deltagare från ett femtontal länder.

Höjdarutmaning

Första dagen var löpning 5 km rakt uppför och 1000 höjdmeter. Där blev Meija sjua. Klassen kallades vertikal. Andra dagen var det åter en löpning upp för samma sträcka men sedan följde fjorton kilometer löpning och klättring. 1300 höjdmeter uppför och sedan ned igen.

– Det var verkligen tufft och stigen kunde vara riktigt smal och gick upp och ned och ibland måste man klättra på alla fyra, säger Meija.

– Det var svårt att veta hur man låg till men en ledare berättade innan vi de sista fem kilometrarna sprang utför att jag låg trea och då lyckades jag spurta fram till en silverplats, säger Meija.

– Jag tog det lugnt från starten men självförtroendet ökade allt eftersom jag kom ikapp och förbi många konkurrenter.

Hon visar stolt upp den fina medaljen för ST. Hon berättar att man måste ha med sig en del säkerhetsutrustning under loppet, som en filt, vindkläder och en liter vätska. Dessutom gäller det att ha skor som har piggar att greppa med. Vädret kan slå om snabbt och man kan ju även råka ut för någon form av skada.

Skyrunning är en tuff sport med stora krav på kondition och uthållighet - och inte minst ”pannben”!
Skyrunning är en tuff sport med stora krav på kondition och uthållighet - och inte minst ”pannben”! Foto: Jacob Stryk, Svenska Skyrunning-Förbundet

Ögonen på sig

Ledningen ser Meija som ett stort framtidslöfte och hon har fått en fråga om en satsning på Skialpinism inför OS 2026. OS går i Italienska alperna och Skimo är med som en ny OS-gren.

Meija är dock lite tveksam eftersom hon ju egentligen har längdskidor som huvudgren. Ett tiotal år sysslade hon dessutom med alpina grenar innan studieplatsen blev Sveg och längdskidor.

Meija var för övrigt med i juniorlandslaget i Italien i höstas för EM i Road Race liksom deltagande i NM i terräng.

Tjurruset i Karlstad såg Meija som vinnare, liksom att hon plockade hem segern i Lidingöloppet för F 17 häromåret och silver i F 19 senast.

Snart skolstart

Det var lite svårt för ST att få tag på Meija som tränar rullskidor och är på gym samt i onsdags deltog i Kils stadslopp om 5 km.

– Jag blev trea men kände lite av italienäventyret, säger Meija.

Den tjugofemte börjar hon skolan igen och Meija väntar på snö.

– Det ska bli skönt och det är roligt att det finns många grenar och aktiviteter att pröva på, avslutar en aktiv tjej som står stadigt på marken, även om den ofta passeras med löparskor eller skidor av något slag.

Artikeltaggar

ItalienKarlstadLidingöloppetLöpningMedaljerMotion och hälsaSvegTjurrusetVäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.